Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia marokańska
Składniki:
- 4 nogi kurczaka
- przecięte w stawie
- bez skóry
- sól i pieprz
- 2 cebule starte lub pokrojone
- 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
- pokrojona kandyzowana skórka z 2 cytryn
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka imbiru
- 2 łyżki kminu
- 2 łyżki kolendry
- 2 szczypty szafranu
- szczypta kurkumy
- miarka zielonych oliwek z pestkami
- duża garść grubo krojonych liści kolendry
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Wsypać wszystko oprócz oliwek do garnka, dolać 2 szklanki wody i dusić, aż mięso będzie gotowe, 40 min do godziny. Jeśli jest za dużo płynu, należy unieść pokrywkę, żeby nadmiar odparował. Potrawa powinna być półpłynna. Pod koniec duszenia wrzucić oliwki.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W