Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit

Tażin z kurczakiem, oliwkami i cytrynowym confit
Oceń przepis:
6 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia marokańska

Składniki:

  • 4 nogi kurczaka
  • przecięte w stawie
  • bez skóry
  • sól i pieprz
  • 2 cebule starte lub pokrojone
  • 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
  • pokrojona kandyzowana skórka z 2 cytryn
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka imbiru
  • 2 łyżki kminu
  • 2 łyżki kolendry
  • 2 szczypty szafranu
  • szczypta kurkumy
  • miarka zielonych oliwek z pestkami
  • duża garść grubo krojonych liści kolendry

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wsypać wszystko oprócz oliwek do garnka, dolać 2 szklanki wody i dusić, aż mięso będzie gotowe, 40 min do godziny. Jeśli jest za dużo płynu, należy unieść pokrywkę, żeby nadmiar odparował. Potrawa powinna być półpłynna. Pod koniec duszenia wrzucić oliwki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA