Smażony kurczak
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Żołądek czy rozsądek? 4 (odc. 7)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Składniki:1,6 kg kurczaka
Marynata:
500 ml maślanki
1 łyżka soli
1 łyżka mielonego ziela angielskiego
2 liście laurowe
Do smażenia:
olej z otrębów ryżowych
gruboziarnista sól i mielony czarny pieprz
Panierka:
3 filiżanki mąki pszennej
półtorej łyżki suszonego czosnku
półtorej łyżki suszonej cebuli
pół łyżki i pół łyżeczki papryki
pół łyżki i pół łyżeczki pieprzu kajeńskiego
pół łyżki i pół łyżeczki gruboziarnistej soli
pół łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
Do dekoracji:
sól
gałązki rozmarynu i tymianku
Przygotowanie:
Kurczaka podzielić na 10 kawałków (2 pałki, 2 udka, 4 fragmenty piersi i 2 skrzydełka). Zamarynować go w maślance z zielem angielskim, liśćmi laurowymi i solą. Odstawić na całą noc. Składniki panierki przesiać do dużej miski. Zamarynowanego kurczaka obtoczyć w panierce. Ostrożnie włożyć do rozgrzanego oleju i smażyć przez 11-12 minut na złocisty kolor. Usmażone kawałki mięsa przełożyć na kratkę. Nadmiar tłuszczu zebrać papierowym ręcznikiem.
Przed podaniem posypać solą i ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W