Łopatka koźlęca z młodymi ziemniakami i sałatką z pomidorów
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 5 (odc. 11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 kg łopatki z koźliny
- 3-4 łyżki musztardy francuskiej
- 4 łyżki czerwonego winnego octu
- 2 duże chlusty oliwy
- świeży rozmaryn
- świeży tymianek
- 2 cebule szalotki
- 5 ząbków czosnku
- 2 cytryny
- łyżka mielonego imbiru
- łyżka gałki muszkatołowej
- 250 ml maślanki
- Młode ziemniaki:
- 1 kg młodych ziemniaków
- czerwona cebula
- łyżka kminu rzymskiego
- sól
- puszka krojonych pomidorów
- litr wody
- Pikantna sałatka z kolorowych pomidorów:
- opakowanie kolorowych pomidorków cherry
- czerwona cebula
- szczypior
- sól
- pieprz
- chlust oliwy
- łyżka octu
- łyżeczka musztardy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj marynatę. W misce połącz musztardę, ocet winny, oliwę, rozmaryn, tymianek. Dodaj posiekaną cebulę, czosnek i cytryny. Marynatę dopraw gałką, imbirem. Na koniec dolej maślanki.
W tak przygotowanej marynacie marynuj mięso przez noc.
Zamarynowane mięso zwiń w roladę, obsmaż je na oliwie, aż będzie przyrumienione z każdej strony. Mięso przełóż do brytfanki dolej do niego marynatę i piecz w piekarniku w 160 stopniach przez 2 godziny.
Młode ziemniaki obsmaż w garnku na oliwie. Dodaj posiekaną cebulę, kmin, sól i krojone pomidory. Wszystko zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, woda odparuje, a z pomidorów zrobi się pyszny gęsty sos.
Idealnym uzupełnieniem dania będzie ekspresowa sałatka z kolorowych pomidorów.
W misce połącz kawałki pomidorków, posiekaną cebulę i szczypior. Warzywa dopraw solą, pieprzem, oliwą, octem i musztardą. Smacznego!
W tak przygotowanej marynacie marynuj mięso przez noc.
Zamarynowane mięso zwiń w roladę, obsmaż je na oliwie, aż będzie przyrumienione z każdej strony. Mięso przełóż do brytfanki dolej do niego marynatę i piecz w piekarniku w 160 stopniach przez 2 godziny.
Młode ziemniaki obsmaż w garnku na oliwie. Dodaj posiekaną cebulę, kmin, sól i krojone pomidory. Wszystko zalej wodą i gotuj, aż ziemniaki zmiękną, woda odparuje, a z pomidorów zrobi się pyszny gęsty sos.
Idealnym uzupełnieniem dania będzie ekspresowa sałatka z kolorowych pomidorów.
W misce połącz kawałki pomidorków, posiekaną cebulę i szczypior. Warzywa dopraw solą, pieprzem, oliwą, octem i musztardą. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W