Pieczony udziec jagnięcy

Pieczony udziec jagnięcy
Oceń przepis:
44 ocen Średnia ocena: 3.50

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.13)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 2 kg udziec jagnięcy z kostką
  • 8 gałązek rozmarynu
  • 8 gałązek tymianku
  • 5 główek czosnku
  • 5 cebul
  • 1 szklanka oliwy z oliwek
  • 0,5 szklanki białego octu winnego
  • 0,5 szklanki białego wina
  • 2-3 łyżki cukru
  • 3 listki laurowe
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Główki czosnku pokroić na połówki, cebulę na ćwiartki. Z oliwy, octu, wina i cukru zrobić marynatę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsypać ziołami, dodać listki, obłożyć czosnkiem i cebulą. Zalać marynatą, wstawić do lodówki i trzymać od 12 do 24 godz., kilka razy przekręcając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1,5 - 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z brytfanki, z sosu usunąć nadwyżkę tłuszczu, pozostały płyn przetrzeć przez sito, odparować, aż sos się zagęści. Podawać w całości, kroić plastry przy gościach, podając sos w sosjerce.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA