Pieczony udziec jagnięcy
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.13)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 2 kg udziec jagnięcy z kostką
- 8 gałązek rozmarynu
- 8 gałązek tymianku
- 5 główek czosnku
- 5 cebul
- 1 szklanka oliwy z oliwek
- 0,5 szklanki białego octu winnego
- 0,5 szklanki białego wina
- 2-3 łyżki cukru
- 3 listki laurowe
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Główki czosnku pokroić na połówki, cebulę na ćwiartki. Z oliwy, octu, wina i cukru zrobić marynatę. Mięso natrzeć solą i pieprzem, obsypać ziołami, dodać listki, obłożyć czosnkiem i cebulą. Zalać marynatą, wstawić do lodówki i trzymać od 12 do 24 godz., kilka razy przekręcając. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 1,5 - 2 godzin, aż mięso będzie miękkie. Wyjąć mięso z brytfanki, z sosu usunąć nadwyżkę tłuszczu, pozostały płyn przetrzeć przez sito, odparować, aż sos się zagęści. Podawać w całości, kroić plastry przy gościach, podając sos w sosjerce.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W