Stek z antrykotu z ratatouille

Stek z antrykotu z ratatouille
Oceń przepis:
23 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

David Gaboriaud

Seria kulinarna:
Bitwa na smaki: David vs Matteo (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Składniki:

  • 4 kawałki sezonowanego antrykotu po 300 g lub 2 po 600 g
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 80 g masła
  • 4 ząbki czosnku
  • 8 gałązki świeżego tymianku
  • płatki soli
Ratatouille:
  • 1 kg pomidorów (użyj mięsistych pomidorów typu san marzano, bawole serce)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 cukinia
  • 1 bakłażan
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • gałązka świeżego tymianku
  • 1 liść laurowy
  • sól, pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Wszystkie warzywa pokrój w kostkę grubości ok 2 cm. Pomidory sparz i zdejmij skórę. Ząbki czosnku spłaszcz ręką i zostaw w łupince.

W żeliwnym garnku smaż po kolei i osobno przez kilka minut: cebulę, paprykę czerwoną, paprykę żółtą, cukinię i bakłażan. W ten sposób warzywa równomierne się usmażą i każde „zostawi” swój smak w garnku. Ważne jest, aby warzywa doprawić solą dopiero po usmażeniu.

Następnie dodaj wszystkie warzywa z powrotem do garnka. Dodaj pomidory, czosnek, tymianek i liść laurowy. Wymieszaj i duś wszystkie warzywa ok 30 min, w zależności od konsystencji jaką chcesz uzyskać - al dente czy miękkie. Na koniec dopraw ratatouille solą i pieprzem.

Wyjmij mięso minimum 30-45 minut przed smażeniem, aby złapało temperaturę pokojową. Posmaruj je z obu stron łyżką oliwy.

Na mocno rozgrzanej patelni połóż mięso i smaż na średnim ogniu z obu stron ok. 2-3

minuty (krwisty) lub dłużej, jeśli wolisz bardziej wysmażone. Smaż wszystkie antrykoty osobno.

30 sekund przed końcem smażenia każdej porcji mięsa dodaj kawałek masła oraz czosnek i tymianek.

Kiedy masło się rozpuści, pochyl patelnię i podlewaj mięso łyżką przez chwilę. Po usmażeniu wyciągnij z patelni antrykot i aromatyczne dodatki i odstaw na 2-3 minuty. Po tym czasie pokrój mięso w plastry i serwuj z ratatouille.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA