Placek po góralsku z boeuf stroganowem
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 6 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Placki i placuszki
Składniki:
- 500 g ziemniaków
- 1 jajko
- sól
- ok. 1 szklanki mąki pszennej
- ½ szklanki maślanki
Boeuf stroganow:
- 500 g polędwicy wołowej
- 2 cebule
- 2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego
- smalec
- 2 łyżki masła
- mąka pszenna
- sól
- pieprz
- ok. ¾ szklanki bulionu wołowego lub lżejszego drobiowego
- 300 g pieczarek
- szklanka śmietany 22%
- sok z cytryny
- 1 łyżeczka mielonej, ostrej papryki
- 1 łyżeczka mielonej, słodkiej papryki
- 1 płaska łyżeczka cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy i przeciskamy przez praskę, do wystudzonych dodajemy maślankę, sól i rozkłócone jajo. Wyrabiamy ciasto dosypując stopniowo mąkę.
Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy okrągły placek. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy bez tłuszczu, aż spód się zarumieni. Zsuwamy z patelni na talerz, przykrywamy patelnią i odwracamy nieupieczoną stroną do dołu, tak by placek dopiekł się z drugiej strony. Podajemy posmarowany masłem lub ze stroganowem.
Polędwicę myjemy, osuszamy wycinamy ew. błony, ścięgna itp. Kroimy w poprzek włókien na ok. 8 mm plastry i każdy przecinamy na długie paski.
Przyprawiamy pieprzem i każdy pasek obtaczamy w mące, nadmiar jej strzepując. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek smalcu i partiami, dość krótko obsmażamy mięso. Ma się ściąć, zarumienić ale nie gotować, stąd kładziemy mięso partiami.
Przesmażone mięso przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Na pozostałym na patelni tłuszczu kładziemy łyżkę masła i podgrzewamy, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na tłuszcz. Przesmażamy, aż zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i obie papryki jeśli trzeba podlewamy bulionem, krótko razem przesmażamy.
Na osobnej patelni przesmażamy pieczarki na pozostałej porcji masła, jak zbrązowieją doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do mięsa.
Dodajemy cebulę, podlewamy bulionem i pod przykryciem podgrzewamy ok. 6 minut. W tym czasie w kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietaną, dolewamy ją stopniowo do mięsa, podgrzewamy i mieszamy.
Przekładamy na stolnicę podsypaną mąką, wyrabiamy gładkie ciasto i formujemy okrągły placek. Przekładamy na rozgrzaną patelnię i pieczemy bez tłuszczu, aż spód się zarumieni. Zsuwamy z patelni na talerz, przykrywamy patelnią i odwracamy nieupieczoną stroną do dołu, tak by placek dopiekł się z drugiej strony. Podajemy posmarowany masłem lub ze stroganowem.
Polędwicę myjemy, osuszamy wycinamy ew. błony, ścięgna itp. Kroimy w poprzek włókien na ok. 8 mm plastry i każdy przecinamy na długie paski.
Przyprawiamy pieprzem i każdy pasek obtaczamy w mące, nadmiar jej strzepując. Na patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek smalcu i partiami, dość krótko obsmażamy mięso. Ma się ściąć, zarumienić ale nie gotować, stąd kładziemy mięso partiami.
Przesmażone mięso przekładamy do garnka, skrapiamy sokiem z cytryny. Na pozostałym na patelni tłuszczu kładziemy łyżkę masła i podgrzewamy, cebulę kroimy w piórka i wrzucamy na tłuszcz. Przesmażamy, aż zmięknie, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier i obie papryki jeśli trzeba podlewamy bulionem, krótko razem przesmażamy.
Na osobnej patelni przesmażamy pieczarki na pozostałej porcji masła, jak zbrązowieją doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do mięsa.
Dodajemy cebulę, podlewamy bulionem i pod przykryciem podgrzewamy ok. 6 minut. W tym czasie w kubeczku rozrabiamy łyżkę mąki ze śmietaną, dolewamy ją stopniowo do mięsa, podgrzewamy i mieszamy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Placki i placuszki
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W