Piersi kacze w pomarańczach
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2 piersi kaczki
- sok z 2 pomarańczy
- 1 pomarańcza + kilka plastrów
- 1 łyżeczka suszonej chili
- 50 ml likieru pomarańczowego
- świeży tymianek
- 2-3 łyżki zmrożonego masła
- 1 łyżka miodu
- sól
- pieprz
- do podania: mix sałat, ocet balsamiczny, oliwa z oliwek, zioła
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piersi kacze nacinamy od strony skóry w kilku miejscach, nacieramy solą, pieprzem i skrapiamy sokiem z 1 pomarańczy.
Patelnię rozgrzewamy i kładziemy piersi skórą do dołu. Smażymy ok. 5-7 minut z jednej strony, a później z drugiej.
W tym czasie filetujemy jedną pomarańczę, a skórkę pozbywamy albedo. Fileciki odkładamy na moment, a skórkę kroimy w cieniutkie paseczki.
Zlewamy część tłuszczu spod kaczki, jeśli je go za dużo, dorzucamy skórkę z pomarańczy, wlewamy likier i smażymy dalej. Możemy całość podpalić i poczekać, aż płomień zgaśnie, wyparuje cały alkohol.
Ściągamy kaczkę z patelni, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy sokiem z pomarańczy, układamy na wierzch gałązki tymianku, plastry pomarańczy i wkładamy ją do nagrzanego do 150 st. pieca na ok. 10 minut.
Na patelnię wrzucamy fileciki z pomarańczy, dolewamy miód, gałązki tymianku i chili i zalewamy sokiem z pomarańczy. Jak płyn trochę, odparuje wrzucamy kawałek zmrożonego masła i dokładnie mieszamy, po całkowitym jego roztopieniu dodajemy kolejny i jeśli jest taka potrzeba, po rozpuszczeniu następny.
Kaczkę wyciągamy z pieca, dokładamy na patelnię, aby chwilę się podgrzewała. Krótko razem smażymy. Piersi kaczki podajemy z miksem sałat z balsamicznym dressingiem.
Patelnię rozgrzewamy i kładziemy piersi skórą do dołu. Smażymy ok. 5-7 minut z jednej strony, a później z drugiej.
W tym czasie filetujemy jedną pomarańczę, a skórkę pozbywamy albedo. Fileciki odkładamy na moment, a skórkę kroimy w cieniutkie paseczki.
Zlewamy część tłuszczu spod kaczki, jeśli je go za dużo, dorzucamy skórkę z pomarańczy, wlewamy likier i smażymy dalej. Możemy całość podpalić i poczekać, aż płomień zgaśnie, wyparuje cały alkohol.
Ściągamy kaczkę z patelni, układamy w żaroodpornym naczyniu, skrapiamy sokiem z pomarańczy, układamy na wierzch gałązki tymianku, plastry pomarańczy i wkładamy ją do nagrzanego do 150 st. pieca na ok. 10 minut.
Na patelnię wrzucamy fileciki z pomarańczy, dolewamy miód, gałązki tymianku i chili i zalewamy sokiem z pomarańczy. Jak płyn trochę, odparuje wrzucamy kawałek zmrożonego masła i dokładnie mieszamy, po całkowitym jego roztopieniu dodajemy kolejny i jeśli jest taka potrzeba, po rozpuszczeniu następny.
Kaczkę wyciągamy z pieca, dokładamy na patelnię, aby chwilę się podgrzewała. Krótko razem smażymy. Piersi kaczki podajemy z miksem sałat z balsamicznym dressingiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W