Wołowina Esterhazy
Oceń przepis:
Przygotował:
Jan i Jakub Kuroniowie
- Seria kulinarna:
- Kuroniowie rozgryzają (odc.2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 1 kg mięsa wołowego
- 150 ml czerwonego wytrawnego wina
- 1 łyżka estragonu
- 1,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki białego winnego octu 6%
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- czosnek
- szalotka
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozcieramy łyżkę oleju z estragonem. Smarujemy bejcą mięso, posypujemy cukrem i odkładamy na dwa dni w chłodne miejsce. Pamiętamy o tym, żeby co 12 godzin przewracać mięso na drugą stronę. Po dwóch dniach obsmażamy mięso z wszystkich stron na rozgrzanym oleju, dodając drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, następnie dusimy pod przykryciem na małym ogniu, podlewając mięso wodą z winem. Gdy pieczeń będzie miękka, po upływie 45 minut do godziny, doprawiamy sos świeżym lub suszonym estragonem, masłem, solą i pieprzem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W