Wołowina w musztardzie
Przygotował:
Jamie Oliver
- Seria kulinarna:
- Jamie Oliver: 5 składników (odc. 12)
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne, Dania z wołowiny
- Ilość osób:
- 6
- Kaloryczność:
- 348 kcal.
Składniki:
-
900 g goleni wołowej, bez kości (poproś rzeźnika o tę kość)
- 500 g marchwi
- 2 cebule
- 120 ml sosu Worcestershire
- 2 czubate łyżeczki musztardy pełnoziarnistej
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzej piekarnik do 160ºC. Umieść duże naczynie oraz dużą patelnię na dużym ogniu. Pokrój wołowinę w 5-centymetrową kostkę i wymieszaj z czarnym pieprzem i szczyptą soli morskiej. Potem ją smaż na suchej patelni przez 8 minut.
W międzyczasie umyj i przytnij marchew, a następnie podziel ją na 5-centymetrowe kawałki i umieść w drugim naczyniu z łyżką oliwy. Obierz i pokrój na ćwiartki cebulę, a następnie porwij ją na płatki i wrzuć na patelnię. Kiedy mięso się przyrumieni, przełóż je do naczynia, dodaj sos Worcestershire i musztardę, i zalej 800 ml wrzącej wody z czajnika.
Przykryj i wstaw do piekarnika na 4 godziny, aż mięso całkowicie zmięknie. Dodaj wodę w razie konieczności. Dopraw do smaku i serwuj.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź