Yukke gyu-don

Yukke gyu-don
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.60
Seria kulinarna:
Na tropie nowych smaków: Japonia (odc. 5)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z wołowiny
Kuchnia świata:
Kuchnia japońska
Ilość osób:
4

Składniki:

Sos jabłkowo-imbirowy:
  • 200 g jabłek Fuji, bez gniazd i skórki
  • 15 g imbiru, obranego
  • 10 g czosnku
  • 50 ml sosu sojowego
  • 50 ml mirinu
  • 15 g glukozy
Szalotki smażone na maśle:
  • 2 obrane szalotki
  • ¼ szklanki masła ghee
Wagyu Yukke:
  • 340g krzyżowej wołowiny wagyu, pokrojonej w 1 cm kostkę
  • 1 łyżka suszonych kaparów
  • 2 łyżeczki kombu shio, drobno posiekanego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ¼ łyżeczki różowej soli
  • szczypta mielonego, białego pieprzu
2 szklanki gotowanego ryżu koshihikari
  • 12 kwiatów rzepaku, blanszowanych
  • zioła do przybrania (benitade, mikro szczypiorek, młoda mitsuba, pachnotka)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Sos wasabi: gotuj wywar z kurczaka przez 2 godziny, aż zrobi się gęsty i błyszczący. Wmieszaj wasabi i ocet sherry tuż przed podaniem.

Sos jabłkowo-imbirowy: połącz wszystkie składniki i zmiksuj na puree.

Pokrój szalotki wzdłuż na pół, ale nie usuwaj korzenia. Posiekaj drobno środkową cześć szalotki tak, aby zachować ich kwiatowy kształt (przydatna będzie tu szatkownica). Smaż szalotki na maśle ghee o temperaturze 140ºC, aż zrobią się brązowe i chrupiące. Odsącz i przypraw solą.

Wagyu yukke: połącz wszystkie składniki i dobrze wymieszaj. Przypraw solą do smaku.

Nałóż ryż na talerz lub do miseczki, a na nim połóż wagyu yukke. Udekoruj szalotkami, kwiatami rzepaku i ziołami. Polej sosem shizuoka i serwuj.

Uwaga:
Kapary opłucz pod zimną wodą i porządnie poczekaj, aż ociekną. Połóż na tacy i susz w piekarniku o temperaturze 50ºC przez 3-4 godziny.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA