Wędzony sandacz z warzywami
- Seria kulinarna:
- Apetyt na Skandynawię 3 (odc. 5)
- Trudność:
- trudne
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia skandynawska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 2 wędzone filety z sandacza
- 400 g ugotowanych małych żółtych buraczków, obranych, przekrojonych na pół
- 4 dymki
- 8 liści czerwonej szpiczastej kapusty
- 200 g ziaren młodego bobu lub zielonego groszku
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego, tłoczonego na zimno
- 50 ml ziaren białej gorczycy
- 2 łyżki białego octu winnego
- 2 łyżki cukru
Krem z wędzonego sandacza
- 1 jajko
- 1 łyżka białego octu winnego
- paski wędzonego sandacza, skrojone od strony brzucha
- 200 ml oleju słonecznikowego
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z filetów zdjąć skórę, skroić cienkie paski mięsa od strony brzucha – odłożyć na krem z sandacza.
Dymki pokroić na spore kawałki, liście kapusty porwać. Smażyć przez minutę wraz z bobem lub groszkiem na mocno rozgrzanej patelni na odrobinie oleju. Doprawić solą i pieprzem.
Nasiona gorczycy gotować w odrobinie wody w rondelku przez 5 minut. Przepłukać zimną wodą, wymieszać z octem i cukrem, odstawić na 20 minut.
Jajko włożyć do gotującej się wody na dokładnie 3 minuty, wyjąć, zanurzyć w zimnej wodzie, rozbić, wyskrobać zawartość skorupki do miski. Dodać ocet i wędzonego sandacza. Zmiksować ręcznym blenderem na gładko, a następnie, cały czas miksując, wlewać cienką strużką olej. Jeśli krem będzie zbyt gęsty, można go rozcieńczyć odrobiną wody. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Podawać kawałki wędzonego sandacza z warzywami i kremem sandaczowym.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź