Pulled pork – wieprzowina długo pieczona
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC GOTOWANIA 4 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania mięsne
Składniki:
- 2,5 kg kawałek wieprzowej łopatki z kością, najlepiej jeśli będzie bardziej tłusta
- Marynata I – solanka:
- 3 łyżki soli
- 5 łyżek brązowego cukru
- 2 liście laurowe
- 2 litry wody
- 2-3 łyżki mieszanki przypraw Marynata II (składniki poniżej)
- Marynata II – mieszanka przypraw:
- 100 g brązowego cukru
- 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego
- 1 łyżka chilli
- 1 łyżka mielonego zielonego pieprzu
- 1 łyżka papryki wędzonej
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka cayenne
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- Sos do podania:
- 300 ml dobrej jakości ketchupu
- 150 ml octu jabłkowego
- 75 g cukru trzcinowego
- 1 łyżka sosu worcestershire
- 1 łyżeczka chilli
- sól,
- pieprz
- 1 mała cebula
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotowujemy marynatę II – wszystkie składniki dokładnie mieszamy, cebule i czosnek miksujemy na pastę i łączymy z przyprawami.
Przygotowujemy solankę, do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i liście laurowe i podgrzewamy do czasu, aż sól i cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy 2-3 łyżki marynaty II. Chłodną marynatą zalewamy mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawiamy na min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie, wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem kuchennym i dokładnie wcieramy pozostałą marynatę II. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100 stopni na min. 9 godzin.
Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejną godzinę, aż zrumieni się wierzch. Wyciągamy pieczeń, przykrywamy folia aluminiową i odstawiamy na 40 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy bardzo drobno lub miksujemy na pastę. Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku i studzimy. Pieczeń dzielimy za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki, podajemy w bułce, tortilli lub naleśniku, polane zimnym sosem.
Przygotowujemy solankę, do rondelka wlewamy wodę, dodajemy cukier, sól i liście laurowe i podgrzewamy do czasu, aż sól i cukier się rozpuści. Studzimy i dodajemy 2-3 łyżki marynaty II. Chłodną marynatą zalewamy mięso, najlepiej w dużym worku ze strunowym zamknięciem i wstawiamy na min. 8 godzin do lodówki, a najlepiej na całą noc.
Po tym czasie, wyciągamy mięso z marynaty, osuszamy ręcznikiem kuchennym i dokładnie wcieramy pozostałą marynatę II. Mięso wkładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy pokrywką i wstawiamy do pieca nagrzanego do 100 stopni na min. 9 godzin.
Po tym czasie podkręcamy temperaturę do 130 stopni i pieczemy kolejną godzinę, aż zrumieni się wierzch. Wyciągamy pieczeń, przykrywamy folia aluminiową i odstawiamy na 40 minut, żeby odpoczęło.
W tym czasie przygotowujemy sos. Cebulkę kroimy bardzo drobno lub miksujemy na pastę. Ketchup, ocet, cukier i pozostałe składniki wraz z pastą z cebuli wlewamy do rondelka i podgrzewamy na niezbyt dużym ogniu ciągle mieszając, aż składniki się połączą. Doprawiamy do smaku i studzimy. Pieczeń dzielimy za pomocą dwóch widelców na postrzępione kawałki, podajemy w bułce, tortilli lub naleśniku, polane zimnym sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania mięsne
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W