Mus fiołkowy w tulipanie czekoladowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Bożena Sikoń
- Seria kulinarna:
- Łakocie Bożeny Sikoń 2 (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa
- Ilość osób:
- 15
Składniki:
Mus:
- fiołki kandyzowane ok. 50 g
- 250 ml mleka
- 5 szt. żółtek
- 120 g cukru
- 200 g śmietanki 36%
- 8 g (tj. 4 płatki) żelatyny w płatkach
- sos czekoladowy (cukier, woda, kakao, miód)
- fiołki świeże – kwiaty hodowlane
- fiołki kandyzowane
- czekolada – tulipan (biała + deserowa) ok. 200 g
- owoce świeże – kiwi, melon
Sos czekoladowy:
- 300 g cukru
- 60 g miodu
- 120 g kakao
- woda
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Mus
Do metalowej miski wlać mleko, wsypać cukier, dołożyć żółtka i kandyzowane fiołki. Wszystko dokładnie wymieszać. Miskę ustawić na garnku z wodą i ogrzewać do lekkiego zagęszczenia czyli tzw. ,,próby róży”, którą otrzymujemy w momencie, gdy na zanurzonej łyżce po dmuchnięciu na nią utworzą się kręgi w kształcie płatków róży. Następnie całość przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę w płatkach zalewamy dużą ilością zimnej wody, a śmietankę ubijamy. Żelatynę odcedzamy, rozpuszczamy i łączymy składniki. Do żelatyny dokładamy część musu bawarskiego o smaku fiołkowym, a następnie łączymy pozostałym musem i dokładamy śmietankę – mieszamy. Nakładamy do foremek i odstawiamy do zamrażarki.
Sos
Do garnka wsypać cukier - zalać taką ilością wody, by pokryła cukier. Dodać miód i zagotować syrop, następnie dosypać kakao i wymieszać. Chwilę gotować.
Tulipan z czekolady
Okrągłe foremki lub filiżanki o zaokrąglonym kształcie napełnić wodą i zamrozić.
Mrożone kule zawinąć w folię spożywczą. W misce rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę deserową, a na jej powierzchni pochlapać kreski z czekolady białej. Zamrożoną kulę zanurzać w czekoladzie tak, aby powstały płatki tulipana.
Składanie deseru
Na dużym talerzu ułożyć obrane i pokrojone kiwi, na nich postawić tulipan z czekolady, do środka nalać sos czekoladowy i pokrojoną cienko w igiełki czekoladę, na niej postawić wyjęty z formy mus fiołkowy, ozdobić talerz świeżymi kwiatami – fiołkami.
Do metalowej miski wlać mleko, wsypać cukier, dołożyć żółtka i kandyzowane fiołki. Wszystko dokładnie wymieszać. Miskę ustawić na garnku z wodą i ogrzewać do lekkiego zagęszczenia czyli tzw. ,,próby róży”, którą otrzymujemy w momencie, gdy na zanurzonej łyżce po dmuchnięciu na nią utworzą się kręgi w kształcie płatków róży. Następnie całość przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Żelatynę w płatkach zalewamy dużą ilością zimnej wody, a śmietankę ubijamy. Żelatynę odcedzamy, rozpuszczamy i łączymy składniki. Do żelatyny dokładamy część musu bawarskiego o smaku fiołkowym, a następnie łączymy pozostałym musem i dokładamy śmietankę – mieszamy. Nakładamy do foremek i odstawiamy do zamrażarki.
Sos
Do garnka wsypać cukier - zalać taką ilością wody, by pokryła cukier. Dodać miód i zagotować syrop, następnie dosypać kakao i wymieszać. Chwilę gotować.
Tulipan z czekolady
Okrągłe foremki lub filiżanki o zaokrąglonym kształcie napełnić wodą i zamrozić.
Mrożone kule zawinąć w folię spożywczą. W misce rozpuścić w kąpieli wodnej czekoladę deserową, a na jej powierzchni pochlapać kreski z czekolady białej. Zamrożoną kulę zanurzać w czekoladzie tak, aby powstały płatki tulipana.
Składanie deseru
Na dużym talerzu ułożyć obrane i pokrojone kiwi, na nich postawić tulipan z czekolady, do środka nalać sos czekoladowy i pokrojoną cienko w igiełki czekoladę, na niej postawić wyjęty z formy mus fiołkowy, ozdobić talerz świeżymi kwiatami – fiołkami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W