Pierogi na słodko - Aniela Redelbach
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery, Pierogi i pierożki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- mąka 500 g
- woda
- sól
- cukier ok. 200 g
- masło 50 g
- twaróg 250 g
- maliny
- jagody (mogą być mrożone)
- skrobia ziemniaczana
- mak (gotowy w puszce)
- wiśnie 1 op. mrożonych
- śmietana kwaśna 18% 250 g
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Z mąki, wody, soli i roztopionego masła zagniatam ciasto. Odstawiam na 15 - 20 min. Robię nadzienie: twarożek mieszam z jagodami/malinami, cukrem i żółtkiem. Wiśnie podsmażam z cukrem, żeby płyn odparował. Mak już jest gotowy. Robię kisiel z jagód/malin: rozgniatam owoce, gotuję je z wodą i cukrem. Przecedzam i znowu zagotowuję płyn już bez owoców. Skrobię ziemniaczaną rozprowadzam w zimnej wodzie i wlewam do owocowego płynu. Doprowadzam do wrzenia. Rozwałkowuję cieńko ciasto, wycinam kółka. Robię pierożki. Gotowe pierożki podaję: makowe z miodem, wiśniowe ze śmietaną, owocowe z kisielem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Pierogi i pierożki
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W