Ciasto drożdżowe z kozim twarożkiem i sałatką z pomidorów
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie
Składniki:
twarożek:
- 500 g twarogu koziego, najlepiej jak najmniej zmielonego
- garść rukwi wodnej
- kilka kwiatów szczypiorku
- 2 łyżki śmietany 12%
- pieprz świeżo mielony
sałatka z pomidorów malinowych:
- 3 malinowe pomidory
- 1 cebula szalotka
- garść natki pietruszki
- oliwa
- sól, pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zacznij od przygotowania rozczynu. Podgrzej ćwierć szklanki mleka (powinno mieć temperaturę około 40 stopni) i dodaj drożdże oraz cukier. Wszystko wymieszaj.
Do miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i dodaj 2 całe jajka. Dodaj pozostałą część mleka i masło. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
Twaróg rozbij widelcem na malutkie grudki. Dodaj do niego posiekaną rukiew wodną, kwiaty szczypiorku, śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Pomidory posiekaj i połącz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj posiekaną pietruszkę oraz oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem. Ciasto podawaj z kozim twarożkiem i ekspresową sałatką z pomidorów.
Do miski przesiej mąkę, wlej rozczyn i dodaj 2 całe jajka. Dodaj pozostałą część mleka i masło. Wyrobione ciasto przełóż do keksówki i odstaw do wyrośnięcia. Piecz przez 45 minut w 180 stopniach.
Twaróg rozbij widelcem na malutkie grudki. Dodaj do niego posiekaną rukiew wodną, kwiaty szczypiorku, śmietanę. Wszystko dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Pomidory posiekaj i połącz z cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Dodaj posiekaną pietruszkę oraz oliwę. Całość dopraw solą i pieprzem. Ciasto podawaj z kozim twarożkiem i ekspresową sałatką z pomidorów.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W