Kremowa zupa z kalafiora - do podawania na ciepło i na zimno - Monika Błotnicka
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 300 g kalafiora pokrojonego
- 10 ml wody
- 15 g masła
- 1 mała cebula drobno pokrojona
- 1 mały por, tylko biała cześć, drobno pokrojona
- 15 g mąki
- 750 mleka
- sól
- świeżo mielony pieprz
- świeżo starta gałka muszkatołowa
- orzechy włoskie do przybrania
Przybranie:
- 90 g małych różyczek kalafiorowych
- 100 gram sklarowanego masła lub
- 100 ml oliwy
- swieża natka pietruszki do posypania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Dzielę kalafiora na kawałki i płuczę, przekładam do dużego garnka. Nalewam do rondla około 100 ml wody. Jeśli nie wystarczy wody do przykrycia kalafiora dodaję mleka. Zagotowuję kalafior i zmniejszam ogień, zostawiam na małym ogniu około 5 – 10 min, aż kalafior będzie miękki, ale nie rozgotowany (trzeba sprawdzać w trakcie gotowania). W mikserze lub blenderem miksuję kalafior wraz z wodą na gładką masę – przygotowuję puree z kalafiora. W rondlu roztapiam masło na małym ogniu, dodaję cebulę i pora i smażę około 5 min, do momentu aż warzywa zmiękną, ale się nie zarumienią. Dodaję mąkę i smażę około 1 minutę ciągle mieszając, aż do uzyskania jasnej barwy. Zdejmuję z ognia, mieszam z mlekiem (całe mleko, które pozostało), następnie ponownie zagotowuję dokładnie mieszając. Dodaję puree z kalafiora i przyprawiam do smaku (pieprzem, solą, zmieloną gałką muszkatołową).
Przybranie – w garnuszku doprowadzam do wrzenia osoloną wodę, wrzucam do niej różyczki z kalafiora i gotuję około 2 minuty, odcedzam w zimnej wodzie, osuszam.
Na ciepło
Ciepłą zupę rozlać do miseczek, posypać różyczkami z kalafiora, świeżo siekaną natką pietruszki. Można również wykorzystać do przybrania posiekane i przyprażone orzechy włoskie.
Na zimno
W szklanych naczyniach, tak, żeby było widać warstwy: na spodzie ułożyć pokrojone na drobno różyczki z kalafiora, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojone, uprażone orzechy (opcjonalnie) na to wlewam delikatnie zupę, na górze odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
Przybranie – w garnuszku doprowadzam do wrzenia osoloną wodę, wrzucam do niej różyczki z kalafiora i gotuję około 2 minuty, odcedzam w zimnej wodzie, osuszam.
Na ciepło
Ciepłą zupę rozlać do miseczek, posypać różyczkami z kalafiora, świeżo siekaną natką pietruszki. Można również wykorzystać do przybrania posiekane i przyprażone orzechy włoskie.
Na zimno
W szklanych naczyniach, tak, żeby było widać warstwy: na spodzie ułożyć pokrojone na drobno różyczki z kalafiora, pokrojoną natkę pietruszki, pokrojone, uprażone orzechy (opcjonalnie) na to wlewam delikatnie zupę, na górze odrobinę świeżo startej gałki muszkatołowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W