Zupa selerowa z carpaccio z kalafiora
Oceń przepis:
Przygotował:
Kinga Paruzel
- Seria kulinarna:
- Z.U.P.A. (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy, Dania dietetyczne
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 1 seler
- 1 kalafior
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 2 ziemniaki
- 1 cebula
- 3 łyżki oleju
- 300 ml mleka
- zielona pietruszka
- gałka muszkatołowa
- tymianek
- sól i pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Obierz dwa ziemniaki i pokrój w kostkę, a następnie wlej na dno rozgrzanego garnka odrobinę oleju. Dodaj pokrojoną wcześniej cebulę i podsmaż, aż się zeszkli. Do garnka wrzuć drobno pokrojony seler i przez chwilę obsmaż. Całość zalej bulionem warzywnym i mlekiem. Następnie dodaj do zupy ziemniaki i poczekaj, aż warzywa zmiękną.
Kalafiora pokrój na plastry o grubości 1cm., skrop wodą z obu stron oraz posól i popieprz. Następnie posmaruj warzywo delikatnie olejem i smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 min. z obu stron.
Zupę dopraw jeszcze solą, pieprzem oraz gałą muszkatołową. Całość zmiksuj i dopraw posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj z carpaccio z kalafiora i ze świeżym tymiankiem.
Kalafiora pokrój na plastry o grubości 1cm., skrop wodą z obu stron oraz posól i popieprz. Następnie posmaruj warzywo delikatnie olejem i smaż na rozgrzanej patelni przez około 10 min. z obu stron.
Zupę dopraw jeszcze solą, pieprzem oraz gałą muszkatołową. Całość zmiksuj i dopraw posiekaną natką pietruszki. Danie podawaj z carpaccio z kalafiora i ze świeżym tymiankiem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W