Tarta tatin z pomidorami

Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni odc. 4
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
Składniki:
- 1 kg mięsistych pomidorów owalnego kształtu
- 4 cebule pokrojone w talarki
- 10 szt. anchois
- oliwa extra vergine
- suszony tymianek
- sól
- cukier
- świeżo mielony pieprz
- 500g mrożonego ciasta francuskiego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić wzdłuż i usunąć mokre części nasienne. Ułożyć pomidory na pergaminie na blasze do pieczenia, przecięciem do góry. Posypać solą, cukrem i pieprzem, skropić oliwą i na godzinę wstawić do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni C. Cebulę zrumienić na oliwie, przyprawić solą, pieprzem i tymiankiem, odsączyć nadmiar oliwy. W okrągłej żaroodpornej formie ułożyć ściśle podpieczone pomidory, przecięciem do góry. Na pomidorach rozłożyć przesmażoną cebulę i porwane anchois. Przykryć ciastem, brzegi wsuwając do środka formy, zrobić w cieście kilka nakłuć. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 210 stopni na ok. 20 minut, aż ciasto podrośnie i się zrumieni. Wyjąć i odstawić na kilka minut. Przykryć większym talerzem i obrócić do góry dnem, zdjąć z wierzchu formę, w której się piekło i podawać gorące posypane posiekanymi świeżymi ziołami.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W