Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- Kruszonka:
- 100 g masła
- 120 g mąki
- 20-25 g płatków owsianych
- 50 g cukru
Ciasto:
- ok. 700 g śliwek
- 125 g miękkiego masła
- 140 g drobnego cukru
- 2 jaja
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 180 g maki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- szczypta soli
- 1 łyżeczka pasty z wanilii
- 90 g śmietany 22%
- 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
- cukier puder do podania
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Składniki na kruszonkę wyrabiamy krótko w malakserze lub ucieramy dłońmi na kruszonkę i odstawiamy w miseczce do lodówki.
Do misy miksera wrzucamy masło i cukier, ucieramy na puch, aż masa pojaśnieje. Następnie dodajemy po jednym jajku, pastę z wanilii na zmianę ze śmietaną i przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia i cynamonem, krótko ucieramy.
Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, śliwki kroimy na pół i skórką do dołu układamy na cieście. Owoce posypujemy kawą i kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut. Serwujemy ciasto posypane cukrem pudrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W