Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką

Placek ucierany ze śliwkami i kruszonką
Oceń przepis:
40 ocen Średnia ocena: 3.40

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 6 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • Kruszonka:
  • 100 g masła
  • 120 g mąki
  • 20-25 g płatków owsianych
  • 50 g cukru
Ciasto:
  • ok. 700 g śliwek
  • 125 g miękkiego masła
  • 140 g drobnego cukru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 180 g maki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka pasty z wanilii
  • 90 g śmietany 22%
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonej kawy
  • cukier puder do podania

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Składniki na kruszonkę wyrabiamy krótko w malakserze lub ucieramy dłońmi na kruszonkę i odstawiamy w miseczce do lodówki.

Do misy miksera wrzucamy masło i cukier, ucieramy na puch, aż masa pojaśnieje. Następnie dodajemy po jednym jajku, pastę z wanilii na zmianę ze śmietaną i przesianymi mąkami z proszkiem do pieczenia i cynamonem, krótko ucieramy.

Piekarnik nagrzewamy do 175 stopni, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blaszkę, śliwki kroimy na pół i skórką do dołu układamy na cieście. Owoce posypujemy kawą i kruszonką. Pieczemy ok. 45 minut. Serwujemy ciasto posypane cukrem pudrem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA