Ciasto galaktoboureko

Ciasto galaktoboureko
Oceń przepis:
64 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 8)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia grecka
Ilość osób:
12

Składniki:

  • 1 szklanka mąki (najlepiej semoliny)
  • 1,5 szklanki cukru drobnego
  • 5 jaj
  • 1,5 l mleka 3,2%
  • 1,5 łyżeczki pasty z wanilii
  • ok. 16 arkuszy ciasta filo
  • 170 g roztopionego masła
  • szczypta soli
  • skórka starta z cytryny
  • cynamon
Syrop:
  • ¾ szklanki miodu
  • 1 szklanka wody
  • ok. ½ szklanki cukru
  • sok i skórka z ½ cytryny
  • 1 laska cynamonu

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Do szerokiego rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier i mąkę. Podgrzewamy przez 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie układamy jeden arkusz ciasta filo i smarujemy go roztopionym masłem. Układamy w naczyniu do zapiekania, zachowując część ciasta na zewnątrz i przykrywamy kolejnym arkuszem wysmarowanym masłem. Powinniśmy wykorzystać ok. 6 arkuszy ciasta.

Ubijamy jaja ze szczyptą soli, nie powinny być mocno ubite, raczej chodzi o połączenie białek z żółtkami. W momencie, gdy sos zacznie gęstnieć, należy go dość intensywnie mieszać i gotować ok. 3 minut.  Do sosu dodajemy pastę z wanilii i startą skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sos do podgrzewającego się mleka, nie przestajemy mieszać, całość zaczyna gęstnieć i może zacząć się przypalać.

Wyłączamy gaz pod rondlem, dolewamy partiami jaja i intensywnie mieszamy. Całość powinna być gładka i aksamitna. Przestudzamy custard i przelewamy go na przygotowany spód z ciasta filo. Wierzch przykrywamy kilkoma warstwami ciasta filo smarowanego masłem. Nacinamy ciasto w kilku miejscach, smarujemy masłem i skrapiamy całość odrobiną wody. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wstawiamy przygotowane ciasto do pieca i pieczemy 30 – 35 minut.

W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje i cukier się rozpuści. Upieczone ciasto studzimy ok. 30 minut i polewamy ciepłym, ale nie gorącym syropem. Ciasto posypujemy cynamonem i kroimy najlepiej 2h po polaniu syropem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA