Ciasto galaktoboureko
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- ABC gotowania - kuchnia grecka (odc. 8)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia grecka
- Ilość osób:
- 12
Składniki:
- 1 szklanka mąki (najlepiej semoliny)
- 1,5 szklanki cukru drobnego
- 5 jaj
- 1,5 l mleka 3,2%
- 1,5 łyżeczki pasty z wanilii
- ok. 16 arkuszy ciasta filo
- 170 g roztopionego masła
- szczypta soli
- skórka starta z cytryny
- cynamon
Syrop:
- ¾ szklanki miodu
- 1 szklanka wody
- ok. ½ szklanki cukru
- sok i skórka z ½ cytryny
- 1 laska cynamonu
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do szerokiego rondla wlewamy mleko, dodajemy cukier i mąkę. Podgrzewamy przez 12-15 minut, co jakiś czas mieszając. W tym czasie układamy jeden arkusz ciasta filo i smarujemy go roztopionym masłem. Układamy w naczyniu do zapiekania, zachowując część ciasta na zewnątrz i przykrywamy kolejnym arkuszem wysmarowanym masłem. Powinniśmy wykorzystać ok. 6 arkuszy ciasta.
Ubijamy jaja ze szczyptą soli, nie powinny być mocno ubite, raczej chodzi o połączenie białek z żółtkami. W momencie, gdy sos zacznie gęstnieć, należy go dość intensywnie mieszać i gotować ok. 3 minut. Do sosu dodajemy pastę z wanilii i startą skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sos do podgrzewającego się mleka, nie przestajemy mieszać, całość zaczyna gęstnieć i może zacząć się przypalać.
Wyłączamy gaz pod rondlem, dolewamy partiami jaja i intensywnie mieszamy. Całość powinna być gładka i aksamitna. Przestudzamy custard i przelewamy go na przygotowany spód z ciasta filo. Wierzch przykrywamy kilkoma warstwami ciasta filo smarowanego masłem. Nacinamy ciasto w kilku miejscach, smarujemy masłem i skrapiamy całość odrobiną wody. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni, wstawiamy przygotowane ciasto do pieca i pieczemy 30 – 35 minut.
W tym czasie przygotowujemy syrop. Wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy ok. 15-20 minut, aż zgęstnieje i cukier się rozpuści. Upieczone ciasto studzimy ok. 30 minut i polewamy ciepłym, ale nie gorącym syropem. Ciasto posypujemy cynamonem i kroimy najlepiej 2h po polaniu syropem.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź