Pudding ryżowy z egzotyczną sałatką
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
Składniki:
- 1 szklanka ryżu arborio
- 500 ml mleczka kokosowego
- ok. 1 – 1,5 szklanki wody
- 2-3 łyżki cukru
- szczypta soli
- 1 czubata łyżka masła
- 1 laska wanilii
- skórka starta z ½ limonki i ½ cytryny
Sałatka:
- ½ pęczka mięty
- 2 mango
- garść orzeszków nerkowca
- sok z ½ limonki
- 2 łyżki miodu
- ½ granatu
Do dekoracji:
- miechunka i karambola
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Do rondelka wlewamy mleczko kokosowe, połowę wody, sól, przeciętą laskę wanilii, cukier i ryż.
Gotujemy całość na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Jeśli ryż wchłonie cały płyn, a nie zdąży się dogotować, należy dolać więcej wody lub mleczka kokosowego.
Do ryżu dodajemy skórkę z limonki i cytryny.
Orzeszki nerkowca kroimy drobniej i prażymy na suchej patelni.
Miód łączymy z sokiem z limonki i 2 łyżkami wody.
Mango kroimy w cienkie paski, miętę szatkujemy.
Łączymy ze sobą kulki granatu, mango, miód z sokiem z limonki i podprażone orzeszki nerkowca.
Gorący pudding rozkładamy do pucharków i dekorujemy sałatką oraz miechunką i plastrami karamboli.
Gotujemy całość na niezbyt dużym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Jeśli ryż wchłonie cały płyn, a nie zdąży się dogotować, należy dolać więcej wody lub mleczka kokosowego.
Do ryżu dodajemy skórkę z limonki i cytryny.
Orzeszki nerkowca kroimy drobniej i prażymy na suchej patelni.
Miód łączymy z sokiem z limonki i 2 łyżkami wody.
Mango kroimy w cienkie paski, miętę szatkujemy.
Łączymy ze sobą kulki granatu, mango, miód z sokiem z limonki i podprażone orzeszki nerkowca.
Gorący pudding rozkładamy do pucharków i dekorujemy sałatką oraz miechunką i plastrami karamboli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W