Viva Barcelona, czyli wariacja kremu katalońskiego - Dominik Stachowiak

Viva barcelona
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70
Seria kulinarna:
Warsztaty smaku kuchni+: wyjadacze (odc. 3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia hiszpańska

Składniki:

  • 1 l mleka (3,2% tłuszczu)
  • cynamon
  • skórka z cytryny i pomarańczy
  • 10 żółtek
  • 100 g cukru
  • 6-8 łyżeczek skrobi kukurydzianej
  • świeże maliny i borówki oraz ewentualnie truskawki do przyozdobienia

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Mleko zagotuj z cynamonem, skórką z cytryny i pomarańczy. Żółtka wymieszaj z cukrem i skrobią kukurydzianą na jednolitą masę i dodaj do masy z żółtek zagotowane uprzednio mleko. Całość gotuj do momentu, aż powstanie gęsty pudding. Następnie przelej do foremek i posyp wierzch cukrem, który na koniec skarmelizuj.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA