Ciasto na oliwie z winogronami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu 2 (odc. 14)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Kuchnia świata:
- Kuchnia francuska
Składniki:
- 175 ml oliwy z pierwszego tłoczenia
- skórka i sok z cytryny
- skórka z pomarańczy
- 125 g mąki tortowej
- 5 jajek (żółtka i białka osobno)
- 150 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 250 g czerwonych winogron bezpestkowych
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 180°C. Nasmarować otwieraną formę o śr. 23 cm oliwą i wyłożyć dno papierem.
Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się gęste, jasne i jedwabiste. Zmieszać oliwę z sokiem cytrynową i skórką z cytryny i pomarańczy. Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka z solą, a pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Wmieszać połowę winogron. Wlać masę do formy i piec przez ok. 20 min. Wrzucić resztę winogron na wierzch i piec przez kolejnych 25 min lub do chwili, kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta będzie wychodzić czysta. Ostudzić na kratce i otworzyć formę. Posmarować obficie wierzch oliwą i posypać grubym cukrem.
Utrzeć żółtka z cukrem, aż staną się gęste, jasne i jedwabiste. Zmieszać oliwę z sokiem cytrynową i skórką z cytryny i pomarańczy. Dodać mąkę i wymieszać. Ubić białka z solą, a pianę delikatnie wymieszać z ciastem. Wmieszać połowę winogron. Wlać masę do formy i piec przez ok. 20 min. Wrzucić resztę winogron na wierzch i piec przez kolejnych 25 min lub do chwili, kiedy wykałaczka wbita w środek ciasta będzie wychodzić czysta. Ostudzić na kratce i otworzyć formę. Posmarować obficie wierzch oliwą i posypać grubym cukrem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W