Bezy francuskie z kremem i owocami

Bezy francuskie z kremem i owocami
Oceń przepis:
20 ocen Średnia ocena: 3.70

Składniki:

Na bezę:

  • 180 g białka (z 6 jaj)
  • 180 g cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
  • 180 g cukru pudru
  • 260 g orzechów

Na krem:

  • 3 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki 30-36%
  • 1 kg owoców świeżych (truskawka, malina, borówka amerykańska)

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Białko utrzeć z cukrem i łyżeczką kawy rozpuszczalnej. Orzechy włoskie „zrumienić” w piekarniku (rozsypać na blachę i włożyć do piekarnika na ok. 15 min, aż będą chrupiące). Gdy białko będzie ubite zdjąć z maszyny i delikatnie ręcznie wymieszać z cukrem pudrem i orzechami. Nakładać łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temp. 150ºC przez 20 min, a następnie zmniejszyć temp. do 100ºC lub wyłączyć piekarnik zupełnie i zostawić bezę na ok. 2 godz.

Krem:
Utrzeć jajka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym do „białości”. Dodać stopniowo serek mascarpone, a na koniec ubitą śmietanę 30%. Krem przełożyć (wyszprycować) do pucharków, przełożyć owocami, a na wierzch położyć bezę.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA