Rolada makowa z kremem kawowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- Ciasto:
- 5 jaj
- 5 łyżek drobnego cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki maku
- szczypta soli
Krem:
- 150 g mascarpone
- 150 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 1 czubata łyżeczka drobno zmielonej kawy
- 2 łyżki likieru kawowego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
Do posypania:
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. W mikserze ubijamy całe jaja ze szczyptą soli. Jak mocno pojaśnieją i zwiększą swoją objętość, dosypujemy cukier i ubijamy nadal.
Wyłączamy mikser, do ciasta przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie, za pomocą łopatki łączymy składniki. Na koniec dosypujemy mak i ponownie, tym razem już bardzo krótko mieszamy całość.
Wylewamy ciasto na sporą, prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na ok. 10 minut.
Biszkopt wyciągamy na blat, odwracamy do góry nogami i delikatnie ściągamy papier. Ponownie odwracamy ciasto, układamy je na czystej ściereczce i jeszcze ciepłe zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do nasączenia. Przekładamy ją do rondelka z 3 łyżkami wody i podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Studzimy całkowicie.
Kawę zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku, rozpuszczamy dokładnie i studzimy.
Mascarpone przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem, dolewamy stopniowo śmietankę i miksujemy zwiększając obroty miksera. Na koniec dolewamy kawę, likier, kawę mieloną i żelatynę i krótko miksujemy.
Przestudzony rulon biszkoptowy rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy ponownie. Najlepiej kładąc go wcześniej na foli spożywczej i zwijając ściśle owijamy folią.
Wstawiamy do lodówki na min. 1 h, aż masa stężeje. Podajemy posypane cukrem pudrem i drobno zmieloną kawą.
Wyłączamy mikser, do ciasta przesiewamy obie mąki wraz z proszkiem do pieczenia i delikatnie, za pomocą łopatki łączymy składniki. Na koniec dosypujemy mak i ponownie, tym razem już bardzo krótko mieszamy całość.
Wylewamy ciasto na sporą, prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do pieca na ok. 10 minut.
Biszkopt wyciągamy na blat, odwracamy do góry nogami i delikatnie ściągamy papier. Ponownie odwracamy ciasto, układamy je na czystej ściereczce i jeszcze ciepłe zwijamy w rulon. Pozostawiamy do wystygnięcia.
W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami zimnej wody i odstawiamy do nasączenia. Przekładamy ją do rondelka z 3 łyżkami wody i podgrzewamy ciągle mieszając, aż żelatyna się całkowicie rozpuści. Studzimy całkowicie.
Kawę zalewamy 2-3 łyżkami wrzątku, rozpuszczamy dokładnie i studzimy.
Mascarpone przekładamy do misy miksera i ucieramy z cukrem pudrem, dolewamy stopniowo śmietankę i miksujemy zwiększając obroty miksera. Na koniec dolewamy kawę, likier, kawę mieloną i żelatynę i krótko miksujemy.
Przestudzony rulon biszkoptowy rozwijamy, smarujemy kremem i zwijamy ponownie. Najlepiej kładąc go wcześniej na foli spożywczej i zwijając ściśle owijamy folią.
Wstawiamy do lodówki na min. 1 h, aż masa stężeje. Podajemy posypane cukrem pudrem i drobno zmieloną kawą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W