Ciastka moelleux au chocolat

Ciastka moelleux au chocolat
Oceń przepis:
101 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu 3 (odc. 8)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka, Dania na walentynki
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska

Przygotowanie:

Ciastka:
110 g gorzkiej czekolady
140 g masła
4 jaja
60 g mąki

Przygotowanie:
Wysmarować masłem 6 kokilek, wyłożyć każdą krążkiem pergaminu, po czym wysmarować go ciastem. Delikatnie roztopić czekoladę z masłem nad kąpielą wodną. Utrzeć jajka z cukrem, aż zgęstnieją, staną się jasne i jedwabiste. Wmieszać mąkę, a potem masę czekoladową. Wlać do kokilek i schłodzić.
Przed podaniem rozgrzać piekarnik do 200°C. Ustawić foremki na blasze i zapiekać do zesztywnienia wierzchu, 12 – 14 minut. Wyjąć. Odstawić na 5 minut, po czym wyłożyć z kokilek na talerzyki. Podawać z sosem karmelowym lub łyżką lodów.

Sos karmelowy:
140 g cukru
55 g masła
100 ml śmietany
sok cytrynowy do smaku

Przygotowanie:
Wlać łyżkę wody do cukru i zagotować do karmelizacji, przez ok. 5 minut (nie może zbytnio ściemnieć). Wmieszać masło, a potem śmietanę. Wcisnąć sok z cytryny do smaku.

UWAGA: miarka kanadyjska to 250 ml, czyli odpowiednik naszej szklanki.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA