Wiosenna patera warzyw w tempurze: fasolka, groszek, kwiaty plus dipy do maczania

Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- dwie garści żółtej fasolki szparagowej gotowanej około 2 min
- garść zielonego groszku surowego gotowanego około 2 min
- 4-5 kwiatów cukinii (posiekanych na trzy)
- garść kwiatów jadalnych (bratki i fiołki)
- 2 wiejskie jaja plus jedno żółtko
- łyżeczka sosu sojowego
- mąka kukurydziana
- ćwierć szklanki wody gazowanej
- sól
- pieprz
- olej rzepakowy do głębokiego smażenia
Dip I:
- 2 łyżki suszonych pomidorów
- pół szklanki jogurtu
- łyżeczka kaparów
- kilka listków bazylii
- 2 łyżki oliwy
- Dip II
- ćwierć szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki sosu sojowego jasnego
- 2 cebule dymki
- łyżka posiekanego szczypioru
- sok z jednej limonki
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
Kalkulator kulinarny
Przelicznik produktów
Wybierz produkt
1 szklanka ma pojemność 250 ml
1 łyżka ma pojemność 15 ml
1 łyżeczka ma pojemność 5 ml
Przelicznik wag
jednostka
jednostka
gram
Przelicznik pojemności
jednostka
jednostka
mililitr
Przelicznik temperatur
Przelicznik foremek
Twoja foremka
Foremka z przepisu
Przygotowanie:
Do dużej miski wbijam jaja, żółtko i dodaję do nich sos sojowy, wodę gazowaną po czym mieszam wciąż dosypując mąki aż powstanie gęste ciasto naleśnikowe. Do gotowego ciasta wkładam wszystkie warzywa (fasolkę można pokroić na trzy) oraz kwiaty. Za pomocą łyżki sprawdzam czy ciasto nie jest za rzadkie (powinno zlepiać farsz, a nie spływać z niego). W głębokiej patelni lub małym rondlu rozgrzewam olej, do którego za pomocą łyżki wrzucam warzywa w cieście (powinny uformować się duże ciastka). Smażę na złoty kolor, a następnie suszę na papierze. Podaję z dipami do maczania.
Dip I: do miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy aż powstanie jednolita pasta.
Dip II: do miski wlewam olej, dodaję sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, posiekaną dymkę i szczypior – odkładam na 30 min.
Dip I: do miksera wkładamy wszystkie składniki i miksujemy aż powstanie jednolita pasta.
Dip II: do miski wlewam olej, dodaję sos sojowy, olej sezamowy, sok z limonki, posiekaną dymkę i szczypior – odkładam na 30 min.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
Dania wegetariańskie
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W