Pieczony camembert z jabłkiem, tymiankową gruszką i sosem truskawkowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Przekąski
Składniki:
- 1 camembert
- kwaśne jabłko
- laska wanilii
- sok z połowy cytryny
- pieprz
- kilka liści młodego szpinaku i sałaty
- tymiankowa gruszka:
- gruszka
- łyżka miodu
- 1/4 szklanki wody
- kilka listków tymianku i rozmarynu
- sos truskawkowy:
- 200 g mrożonych lub świeżych truskawek
- 2 łyżki brązowego cukru
- 1/4 szklanki octu balsamicznego
- szklanka soku z granatu
- 2-3 listki świeżej bazylii
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jabłko, ziarna wanilii i sok z cytryny. Składniki dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zetnij górę camemberta. Na wierzch sera ułóż kawałki jabłka. Ser zapiekaj w piekarniku w 120 stopniach do momentu, aż ser się zrumieni i zacznie „bulgotać”.
Przygotuj tymiankową gruszkę. Na patelni zrób zalewę. Wlej miód i wodę. Dodaj świeże zioła. Gotuj do momentu, aż woda zacznie się pienić. Dodaj cienkie plastry gruszki i poczekaj, aż zmiękną. Plastry gruszki ułóż na pergaminie i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj truskawkowy sos. Na patelnię wsyp truskawki i dodaj cukier. Poczekaj, aż tryskawki zaczną się rozpuszczać i dolej ocet oraz sok z granatów. Gotuj do momentu, gdy truskawki się rozpadną, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z liśćmi sałaty, szpinaku i sosem truskawkowym. Smacznego!
Przygotuj tymiankową gruszkę. Na patelni zrób zalewę. Wlej miód i wodę. Dodaj świeże zioła. Gotuj do momentu, aż woda zacznie się pienić. Dodaj cienkie plastry gruszki i poczekaj, aż zmiękną. Plastry gruszki ułóż na pergaminie i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj truskawkowy sos. Na patelnię wsyp truskawki i dodaj cukier. Poczekaj, aż tryskawki zaczną się rozpuszczać i dolej ocet oraz sok z granatów. Gotuj do momentu, gdy truskawki się rozpadną, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z liśćmi sałaty, szpinaku i sosem truskawkowym. Smacznego!
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W