Pieczony camembert z jabłkiem, tymiankową gruszką i sosem truskawkowym

Pieczony camembert z jabłkiem i tymiankową gruszką
Oceń przepis:
15 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak lokalnie 3 (odc. 9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Przekąski

Składniki:

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Jabłko obierz ze skórki i pokrój w drobną kostkę. W misce wymieszaj jabłko, ziarna wanilii i sok z cytryny. Składniki dopraw świeżo mielonym pieprzem. Zetnij górę camemberta. Na wierzch sera ułóż kawałki jabłka. Ser zapiekaj w piekarniku w 120 stopniach do momentu, aż ser się zrumieni i zacznie „bulgotać”.
Przygotuj tymiankową gruszkę. Na patelni zrób zalewę. Wlej miód i wodę. Dodaj świeże zioła. Gotuj do momentu, aż woda zacznie się pienić. Dodaj cienkie plastry gruszki i poczekaj, aż zmiękną. Plastry gruszki ułóż na pergaminie i odstaw do wystygnięcia.
Przygotuj truskawkowy sos. Na patelnię wsyp truskawki i dodaj cukier. Poczekaj, aż tryskawki zaczną się rozpuszczać i dolej ocet oraz sok z granatów. Gotuj do momentu, gdy truskawki się rozpadną, a sos zgęstnieje. Na koniec dodaj porwane liście bazylii. Ser podawaj z liśćmi sałaty, szpinaku i sosem truskawkowym. Smacznego!

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA