Podpłomyk z Kozią Rurą i pomidorami, kozidymek faszerowany pastą jajeczną

Podpłomyk z Kozią Rurą
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00

Przygotował:

Gieno Mientkiewicz

Seria kulinarna:
Przez dziurkę od sera (odc. 10)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie

Składniki:

  • 10 dag mąki pszennej
  • około 50 ml wody
  • sól
  • 1/3 Koziej Rury
  • 1 mięsisty pomidor
  • kwiaty szczypioru
  • sól, pieprz

Kozidymek faszerowany pastą jajeczną:

  • 2 kozidymki z dziurką w środku
  • 2 jaja na twardo
  • 1 łyżka majonezu
  • ½ pęczka drobnego szczypiorku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • Banany smażone z czosnkiem:
  • 2 banany
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Z mąki, wody i soli zagnieść elastyczne ciasto. Wywałkować lub ręcznie uformować koło. Jeśli pieczemy w piekarniku to plastry sera i pomidora można położyć od razu. W przypadku smażenia na suchej patelni, należy jedną stronę dobrze podpiec aż na brązowo. Dopiero po przewróceniu układamy dodatki, solimy, pieprzymy. Na koniec rozrzucamy po wierzchu kwiaty szczypioru. Dopiekamy pod pokrywką do stopienia sera. Podpłomyk piecze się krótko, w zależności od grubości placka.

Przygotowanie koziegodymka:
Serki przekrajać poprzecznie na połówki. Jaja posiekać i utrzeć z majonezem i posiekanym szczypiorkiem. Doprawić solą i pieprzem. Pastą nadziać otwory w kozidymkach, wyrównać. Smażyć na rozgrzanym maśle obustronnie.

Przygotowanie bananów:
Obrane banany pokroić w grube plastry. Czosnek posiekać. Na patelni rozgrzać masło, zdjąć na moment z ognia, wrzucić czosnek, zeszklić, dodać banany, wymieszać, powrócić na ogień. Oprószyć malutką szczyptą soli, tak jak się soli słodkie ciasta. Oprószyć pieprzem i gałką, mieszać aż banany stracą wyraźną krawędź. Zdjąć i podawać.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA