Filet z łososia z salsą malinową
Oceń przepis:
Przygotował:
Agata Jędraszczak
- Seria kulinarna:
- ImprezuJEMY (odc.1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
Składniki:
- 200 g filetu z łososia bez skóry
- 3 ząbki czosnku
- rozmaryn w doniczce
- oliwa
- świeże maliny (ok. 150g)
- 1 świeże chili
- 1 kłącze trawy cytrynowej
- 1 mała czerwona cebula
- 4 słodkie pomidory
- pieprz
- sól
- liście bananowca
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Czosnek posiekać, wrzucić do moździerza. Rozmaryn drobno posiekać, dodać do czosnku, podsypać solą i ukręcić na masę dodając kilka kropel oliwy. Filet podzielić na 4 porcje, posmarować pastą czosnkową. Odstawić. Z liścia bananowca wykroić 4 kawałki, na które nałożyć rybę. Zwinąć szczelnie i spiąć wykałaczkami wyjętymi z pojemniczka z wodą. Przygotowane paczuszki odstawić do lodówki, żeby się zamarynowały do przyjścia gości. Starczy im ok. 2 godz. Po zamarynowaniu upiec na grillu. Uwaga! Liści bananowca nie zjadamy.
Salsa:
Na desce posiekać drobno chili i trawę cytrynową. Czerwoną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, to samo zrobić z pomidorami. Połowę malin rozgnieść w moździerzu, resztę pozostawić w całości. W miseczce połączyć wszystkie składniki, skropić sokiem z limonki i wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Salsę podawać do grillowanego łososia.
Salsa:
Na desce posiekać drobno chili i trawę cytrynową. Czerwoną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, to samo zrobić z pomidorami. Połowę malin rozgnieść w moździerzu, resztę pozostawić w całości. W miseczce połączyć wszystkie składniki, skropić sokiem z limonki i wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Salsę podawać do grillowanego łososia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W