Filet z łososia z salsą malinową

Filet z łososia z salsą malinową
Oceń przepis:
11 ocen Średnia ocena: 4.30

Przygotował:

Agata Jędraszczak

Seria kulinarna:
ImprezuJEMY (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska

Składniki:

  • 200 g filetu z łososia bez skóry
  • 3 ząbki czosnku
  • rozmaryn w doniczce
  • oliwa
  • świeże maliny (ok. 150g)
  • 1 świeże chili
  • 1 kłącze trawy cytrynowej
  • 1 mała czerwona cebula
  • 4 słodkie pomidory
  • pieprz
  • sól
  • liście bananowca

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Czosnek posiekać, wrzucić do moździerza. Rozmaryn drobno posiekać, dodać do czosnku, podsypać solą i ukręcić na masę dodając kilka kropel oliwy. Filet podzielić na 4 porcje, posmarować pastą czosnkową. Odstawić. Z liścia bananowca wykroić 4 kawałki, na które nałożyć rybę. Zwinąć szczelnie i spiąć wykałaczkami wyjętymi z pojemniczka z wodą. Przygotowane paczuszki odstawić do lodówki, żeby się zamarynowały do przyjścia gości. Starczy im ok. 2 godz. Po zamarynowaniu upiec na grillu. Uwaga! Liści bananowca nie zjadamy.

Salsa:
Na desce posiekać drobno chili i trawę cytrynową. Czerwoną cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę, to samo zrobić z pomidorami. Połowę malin rozgnieść w moździerzu, resztę pozostawić w całości. W miseczce połączyć wszystkie składniki, skropić sokiem z limonki i wstawić do lodówki, żeby smaki się przegryzły. Salsę podawać do grillowanego łososia.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA