Sałatka ziemniaczana z pięcioma ziarnami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- W świecie przypraw Anjum (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia indyjska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków, dobrze umytych
- ¼ małej, czerwonej cebuli, drobno pokrojonej
- 3 duże rzodkiewki z liśćmi, dobrze umyte
- 1-2 zielone chili, bez pestek, drobno posiekane (opcjonalnie)
- duża garść posiekanej świeżej kolendry
Dressing:
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- 1½ łyżki oliwy z oliwek
- 1 średni ząbek czosnku, starty na gładką pastę
- 4 łyżki majonezu
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- ½-¾ łyżeczki chaat masala (opcjonalne, patrz wyżej)
- po ½ łyżeczki nasion brązowej gorczycy, kopru włoskiego i kminu rzymskiego
- sól i dużo świeżego czarnego pieprzu do smaku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Włóż ziemniaki do dużego garnka, zalej wodą, dopraw i gotuj 15-20 minut, aż koniec noża będzie wchodził w nie miękko.
W międzyczasie zrób dressing. Wymieszaj sok z cytryny, majonez, śmietanę, połowę porcji oliwy, pastę czosnkową i przypraw do smaku. Rozgrzej pozostałą oliwę w małym rondelku i przechyl go, żeby oliwa zebrała się w jednym miejscu. Gdy się rozgrzeje, dodaj gorczycę i kmin rzymski. Po kilku sekundach dodaj nasiona kopru włoskiego. Wyłącz ogień i smaż wszystko przez kolejne 10 sekund, aż nasiona przestaną strzelać. Dodaj je do dressingu.
Odcedź ugotowane ziemniaki i obierz je, gdy trochę ostygną. Mniejsze przekrój na pół, większe na ćwiartki. Wymieszaj je z dressingiem, dodaj czerwoną cebulę, chili i chaat masala. Ziemniaki wchłoną dressing podczas stygnięcia. Dodaj rzodkiewki i ich liście oraz świeżą kolendrę tuż przed serwowaniem. Dopraw do smaku.
W międzyczasie zrób dressing. Wymieszaj sok z cytryny, majonez, śmietanę, połowę porcji oliwy, pastę czosnkową i przypraw do smaku. Rozgrzej pozostałą oliwę w małym rondelku i przechyl go, żeby oliwa zebrała się w jednym miejscu. Gdy się rozgrzeje, dodaj gorczycę i kmin rzymski. Po kilku sekundach dodaj nasiona kopru włoskiego. Wyłącz ogień i smaż wszystko przez kolejne 10 sekund, aż nasiona przestaną strzelać. Dodaj je do dressingu.
Odcedź ugotowane ziemniaki i obierz je, gdy trochę ostygną. Mniejsze przekrój na pół, większe na ćwiartki. Wymieszaj je z dressingiem, dodaj czerwoną cebulę, chili i chaat masala. Ziemniaki wchłoną dressing podczas stygnięcia. Dodaj rzodkiewki i ich liście oraz świeżą kolendrę tuż przed serwowaniem. Dopraw do smaku.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W