Sałatka z truskawkami, fasolką i serem korycińskim
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 3 (odc. 9)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 300 g truskawek
- ok. 150 g sera korycińskiego, np. z czarnuszką
- 150 g zielonej fasolki szparagowej
- ½ opakowania roszponki
- 2 garście kiełek
- 2-3 łyżki migdałów w słupkach/płatkach
- oliwa z oliwek
- 2-3 łyżki octu balsamicznego (pomarańczowy)
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Truskawki myjemy, osuszamy i pozbywamy się szypułek.
Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki i gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyciągamy ją i od razu przekładamy do miski z lodem.
Migdały krótko prażymy na suchej patelni.
Na talerzach rozkładamy roszponkę, układamy truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki, dodajemy pokrojoną fasolkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy kiełkami.
Ocet łączymy za pomocą rózgi ze stopniowo wlewaną oliwą. Skrapiamy sałatkę, posypujemy ją rozkruszonym w dłoniach serem i słupkami migdałów. Serwujemy na przystawkę lub lekki lunch.
Fasolkę myjemy, odkrawamy końcówki i gotujemy 3 minuty w osolonym wrzątku. Wyciągamy ją i od razu przekładamy do miski z lodem.
Migdały krótko prażymy na suchej patelni.
Na talerzach rozkładamy roszponkę, układamy truskawki pokrojone w ćwiartki lub połówki, dodajemy pokrojoną fasolkę, przyprawiamy solą i pieprzem, dekorujemy kiełkami.
Ocet łączymy za pomocą rózgi ze stopniowo wlewaną oliwą. Skrapiamy sałatkę, posypujemy ją rozkruszonym w dłoniach serem i słupkami migdałów. Serwujemy na przystawkę lub lekki lunch.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W