Tajska sałatka z chrupiącym jajkiem i świeżymi ziołami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 5)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki, sałaty i surówki, Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 3-4 garści porwanej chrupiącej sałaty
- porwane liście kolendry, bazylii, naci selera naciowego
- 2 jajka
- olej do smażenia
- kilka strug z marchewki dla koloru i słodyczy
- 5 pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterki
- Sos:
- 2 małe papryczki chili
- 2 łyżki rozpuszczonego na gęsto cukru palmowego lub cukru brązowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebulka szalotka
- 2 łyżki sosu rybnego
- sok z dwóch limonek
- 1 marakuja
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotuj sos. Warzywa drobno posiekaj i połącz z cukrem. Dodaj sos rybny, sok z limonki i rozdrobnioną marakuję.
Sałaty wymieszaj z ziołami, marchewką i pomidorkami. Na patelni lub w woku rozgrzej dużą ilość oleju i usmaż jajka jak sadzone, ale poczekaj, aż żółtko się zetnie.
Jajka pokrój nożyczkami na paski i wymieszaj z sałatami. Serwuj z sosem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Sałatki, sałaty i surówki
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W