Tajska sałatka z chrupiącym jajkiem i świeżymi ziołami

Tajska sałatka z chrupiącym jajkiem i świeżymi ziołami
Oceń przepis:
18 ocen Średnia ocena: 3.60

Składniki:

  • 3-4 garści porwanej chrupiącej sałaty
  • porwane liście kolendry, bazylii, naci selera naciowego
  • 2 jajka
  • olej do smażenia
  • kilka strug z marchewki dla koloru i słodyczy
  • 5 pomidorków koktajlowych pokrojonych w plasterki
  • Sos:
  • 2 małe papryczki chili
  • 2 łyżki rozpuszczonego na gęsto cukru palmowego lub cukru brązowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebulka szalotka
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • sok z dwóch limonek
  • 1 marakuja

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Przygotuj sos. Warzywa drobno posiekaj i połącz z cukrem. Dodaj sos rybny, sok z limonki i rozdrobnioną marakuję.

Sałaty wymieszaj z ziołami, marchewką i pomidorkami. Na patelni lub w woku rozgrzej dużą ilość oleju i usmaż jajka jak sadzone, ale poczekaj, aż żółtko się zetnie.

Jajka pokrój nożyczkami na paski i wymieszaj z sałatami. Serwuj z sosem.

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA