Pieczony na grillu bakłażan z salsą z grillowanych warzyw
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia tajska
Składniki:
- 3-4 długie cienkie bakłażany lub dwa małe okrągłe
Salsa:
- 3 papryczki chili
- 5 ząbków czosnku
- 6 cebulek szalotek
- 2 małe pomidory, ale nie koktajlowe
- 2 łyżki sosu rybnego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- sok z 2 limonek
- świeża mięta i kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Bakłażany ponakłuwaj widelcem i umieść na grillu. Piecz, aż soki zaczną wyciekać przez dziurki, a miąższ będzie odchodzić od skórki.
Zdejmij bakłażany z grilla i obierz dokładnie z twardej skórki.
Warzywa (oprócz pomidorów) grilluj, aż będą miękkie. Następnie dołóż pomidory i poczekaj, aż zaczną puszczać soki. Wszystkie warzywa zdejmij z grilla i umieść w moździerzu, po czym przerób na pastę. Możesz też wszystko bardzo drobno przesiekać.
Całość dopraw solą. Następnie dodaj pozostałe składniki i jeszcze chwilę uderzaj moździerzem. Bakłażany serwuj z salsą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia tajska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W