Pieczony na grillu bakłażan z salsą z grillowanych warzyw

Pieczony na grillu bakłażan z salsą z grillowanych warzyw
Oceń przepis:
8 ocen Średnia ocena: 3.00

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Tajlandię i Kambodżę (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania z grilla
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska

Składniki:

  • 3-4 długie cienkie bakłażany lub dwa małe okrągłe
Salsa:
  • 3 papryczki chili
  • 5 ząbków czosnku
  • 6 cebulek szalotek
  • 2 małe pomidory, ale nie koktajlowe
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • sok z 2 limonek
  • świeża mięta i kolendra

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Bakłażany ponakłuwaj widelcem i umieść na grillu. Piecz, aż soki zaczną wyciekać przez dziurki, a miąższ będzie odchodzić od skórki.

Zdejmij bakłażany z grilla i obierz dokładnie z twardej skórki.

Warzywa (oprócz pomidorów) grilluj, aż będą miękkie. Następnie dołóż pomidory i poczekaj, aż zaczną puszczać soki. Wszystkie warzywa zdejmij z grilla i umieść w moździerzu, po czym przerób na pastę. Możesz też wszystko bardzo drobno przesiekać.

Całość dopraw solą. Następnie dodaj pozostałe składniki i jeszcze chwilę uderzaj moździerzem. Bakłażany serwuj z salsą.

 

 

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA