Paella z krewetkami i warzywami z grilla
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Owoce morza, Dania z grilla
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 50 ml oliwy
- 1 cebula, drobno posiekana (290 g)
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- ½ łyżeczki wędzonej papryki w proszku
- 4 ząbki czosnku, pokrojone na plasterki
- 250 ml wytrawnego sherry
- 500 g ryżu do paelli
- 1,5 litra ciepłego bulionu z kurczaka
- 1 łyżeczka szafranu
- 3 długie paski skórki pomarańczowej
- 400 g fasolki szparagowej, blanszowanej przez 4 minuty, zahartowanej i osuszonej
- 2 małe cukinie, pokrojone ukośnie na plasterki grubości 1 cm (230 g)
- 2 zielone papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojone w paski szerokości 1 cm (190 g)
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 2 cytryny, pokrojone na ćwiartki (310 g)
- 5 cebulek dymek, bez piętek, pokrojonych na kawałki 6 cm długości, a następnie wzdłuż na cztery części (70 g)
- 1 kg krewetek w całości, z pancerzami
- sól
- oliwa aromatyzowana pietruszką
- 40 g natki pietruszki, grubo pokrojonej
- 2 zielone chili, grubo pokrojone
- 90 ml oliwy
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Przygotować oliwę aromatyzowaną natką pietruszki. Składniki zgromadzić w blenderze lub w moździerzu. Dodać szczyptę soli i zmiksować na gładką masę, lecz nie na miazgę. Odstawić.
Wlać 2 łyżkę oliwy na dużą patelnię do paelli. Ustawić na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszając, podsmażać cebulę przez 10 minut, aż do miękkości. Domieszać przyprawy i czosnek. Smażyć jeszcze przez minutę. Wlać sherry i zostawić przez 3 minuty, aż płyn odparuje o połowę. Wsypać ryż i cały czas mieszając, podsmażać 2 minuty, aż będzie ciepły i lśniący. Wlać bulion. Dodać szafran, skórkę pomarańczy i ¾ łyżeczki soli. Delikatnie wymieszać tak, aby wyrównać powierzchnię ryżu. Zostawić na bardzo małym ogniu na 20 minut, aż ryż będzie miękki, a cały bulion zostanie wchłonięty. Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.
Podczas gotowania ryżu ustawić na ostrym ogniu rowkowaną patelnię. Otworzyć okno lub włączyć wyciąg. W dużej misce wymieszać fasolkę szparagową z ½ łyżki oliwy i z szczyptą soli. Wyłożyć fasolkę na patelnie i podsmażać przez 1 minutę, aż zacznie ciemnieć. Przełożyć do miski. W tej samej misce wymieszać cukinię z ½ łyżki oliwy i ¼ łyżeczki soli. Podsmażać przez 3-4 minuty i przełożyć do fasolki szparagowej. Tak samo postąpić z papryką. Dodać ½ łyżki oliwy i szczyptę soli do pomidorków. Podsmażać przez 2 minuty, aż zaczną ciemnieć i pękać. Przełożyć do miski. Cebulka dymka wymaga tylko szczypty soli, 1 łyżeczki oliwy i 30 sekund na patelni. Cytryny położyć bezpośrednio na patelni. Skarmelizują się we własnym soku po 30 sekundach z każdej trony. Zdjąć z patelni i przełożyć do pozostałych warzyw.
Wymieszać krewetki z ¼ łyżeczki soli i ½ łyżki oliwy. Obsmażać po minucie z każdej strony. Natychmiast zdjąć z patelni. Nałożyć na półmisek dwie trzecie ryżu. Przykryć częścią warzyw. Na nie ponownie nałożyć ryż, stopniowo budując kolejne warstwy dania. Na wierzchu ułożyć krewetki, delikatnie wciskając je w ryż. Dodać ćwiartki cytryny. Całość skropić oliwą z natką. Podawać natychmiast.
Wlać 2 łyżkę oliwy na dużą patelnię do paelli. Ustawić na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszając, podsmażać cebulę przez 10 minut, aż do miękkości. Domieszać przyprawy i czosnek. Smażyć jeszcze przez minutę. Wlać sherry i zostawić przez 3 minuty, aż płyn odparuje o połowę. Wsypać ryż i cały czas mieszając, podsmażać 2 minuty, aż będzie ciepły i lśniący. Wlać bulion. Dodać szafran, skórkę pomarańczy i ¾ łyżeczki soli. Delikatnie wymieszać tak, aby wyrównać powierzchnię ryżu. Zostawić na bardzo małym ogniu na 20 minut, aż ryż będzie miękki, a cały bulion zostanie wchłonięty. Zdjąć z ognia i odstawić w ciepłe miejsce.
Podczas gotowania ryżu ustawić na ostrym ogniu rowkowaną patelnię. Otworzyć okno lub włączyć wyciąg. W dużej misce wymieszać fasolkę szparagową z ½ łyżki oliwy i z szczyptą soli. Wyłożyć fasolkę na patelnie i podsmażać przez 1 minutę, aż zacznie ciemnieć. Przełożyć do miski. W tej samej misce wymieszać cukinię z ½ łyżki oliwy i ¼ łyżeczki soli. Podsmażać przez 3-4 minuty i przełożyć do fasolki szparagowej. Tak samo postąpić z papryką. Dodać ½ łyżki oliwy i szczyptę soli do pomidorków. Podsmażać przez 2 minuty, aż zaczną ciemnieć i pękać. Przełożyć do miski. Cebulka dymka wymaga tylko szczypty soli, 1 łyżeczki oliwy i 30 sekund na patelni. Cytryny położyć bezpośrednio na patelni. Skarmelizują się we własnym soku po 30 sekundach z każdej trony. Zdjąć z patelni i przełożyć do pozostałych warzyw.
Wymieszać krewetki z ¼ łyżeczki soli i ½ łyżki oliwy. Obsmażać po minucie z każdej strony. Natychmiast zdjąć z patelni. Nałożyć na półmisek dwie trzecie ryżu. Przykryć częścią warzyw. Na nie ponownie nałożyć ryż, stopniowo budując kolejne warstwy dania. Na wierzchu ułożyć krewetki, delikatnie wciskając je w ryż. Dodać ćwiartki cytryny. Całość skropić oliwą z natką. Podawać natychmiast.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z grilla
Kuchnia śródziemnomorska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W