Sałatka z karmelizowanych fig, pomarańczy i koziego sera
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Sałatki
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 100 g miałkiego cukru
- 16 świeżych fig, przekrojonych wzdłuż na pół (530 g)
- 4 średnie pomarańcze, obrane i pokrojone na krążki grubości 1 cm (750 g)
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1½ łyżki raki, pernod lub innego likieru o smaku anyżku
- 1 łyżeczki nasion anyżu lub fenkułu, lekko uprażonych
- 1 ząbek czosnku, roztarty
- 80 ml oliwy
- 200 g fety, pokruszonej na 1 cm kawałki
- 1 łyżka oregano, małe listki w całości, duże posiekane
- 60 g rukoli
- gruba sól morska i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ustawić dużą patelnię na średnim ogniu i wsypać połowę cukru. Zostawić na 2-3 minuty, aż się roztopi , tworząc złocisty karmel. Na tym etapie nie mieszać cukru. Ułożyć na patelni połowę fig, przekrojoną stroną na dół. Smażyć przez 2 minuty, aż zaczną mięknąć. Obrócić i zostawić jeszcze przez minutę. Wyłożyć z patelni. Wrzucić na patelnię drugą partię fig. Powtórzyć czynność. Jeśli figi nie są soczyste, wlać na patelnię 1-2 łyżki wody.
Wsypać pozostały cukier. Ponownie postawić na ogniu. Kiedy zacznie się roztapiać, włożyć pomarańcze. Podsmażać przez 1 minutę z każdej strony. Powinny nabrać intensywnego koloru karmelu.
Zestawić karmel z ognia. Wymieszać z sokiem z cytryny, alkoholem, nasionami anyżu lub fenkułu, czosnkiem, ¾ łyżeczki soli i obficie doprawić pieprzem. Na końcu dodać oliwę. Wymieszać i odstawić.
Ułożyć pomarańcze i figi na dużym półmisku. Ozdobić kawałkami fety. Skropić sokiem, który wypłynął z owoców, a następnie dresingiem. Posypać oregano i rukolą. Podawać.
Wsypać pozostały cukier. Ponownie postawić na ogniu. Kiedy zacznie się roztapiać, włożyć pomarańcze. Podsmażać przez 1 minutę z każdej strony. Powinny nabrać intensywnego koloru karmelu.
Zestawić karmel z ognia. Wymieszać z sokiem z cytryny, alkoholem, nasionami anyżu lub fenkułu, czosnkiem, ¾ łyżeczki soli i obficie doprawić pieprzem. Na końcu dodać oliwę. Wymieszać i odstawić.
Ułożyć pomarańcze i figi na dużym półmisku. Ozdobić kawałkami fety. Skropić sokiem, który wypłynął z owoców, a następnie dresingiem. Posypać oregano i rukolą. Podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Sałatki
Kuchnia śródziemnomorska
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W