Tarta z botwiną i ziołami
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Tarty
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- ½ małej czerwonej cebuli, pokrojonej na cienkie plasterki (85 g)
- 3 łodygi selera naciowego z liśćmi, pokrojone na cienkie plasterki (220 g)
- 8 dużych liści botwiny, grubo posiekane, bez łodyg (175 g)
- 2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
- 2 łyżki podartych liści mięty
- 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki posiekanej szałwii
- 2 łyżki oliwy plus do skropienia
- 75 g fety, pokruszonej
- 50 g sera pecorino, drobno startego
- 15 g pinioli, lekko uprażonych
- skórka otarta z 1 cytryny
- 350 g ciasta francuskiego
- 100 g sera brocciu lub ricotty
- 6 kwiatów cukinii, przekrojonych wzdłuż na pół (do wyboru)
- 1 lekko rozmącone jajko
- sól i czarny pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać dużą patelnię na średnim ogniu. Usmażyć na oliwie, cały czas mieszając, cebulę, selera, botwinę, czosnek, miętę, natkę i szałwię. Potrwa to około 15 minut. Liście i plasterki selera powinny całkowicie zmięknąć. Zestawić z ognia. Domieszać fetę, pecorino, piniole, skórkę z cytryny, ¼ łyżeczki soli. Doprawić obficie pieprzem. Odstawić na bok do ostygnięcia.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Rozwałkować ciasto na placek grubości 3 mm. Wyciąć krążek o średnicy 30 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto farsz, zostawiając 3 cm brzeg. Rozrzucić z wierzchu kawałki sera. Ozdobić kwiatami cukinii. Zawinąć brzeg ciasta wokół farszu. Zagnieść tak, aby powstał dookoła ozdobny wzór. Można też przycisnąć ciasto widelcem. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Wstawić do lodówki na 10 minut. Piec tartę w piekarniku przez 30 minut, aż ciasto będzie złote.
Wyjąć z piekarnika i posmarować niewielką ilością oliwy. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Rozgrzać piekarnik do 200°C.
Rozwałkować ciasto na placek grubości 3 mm. Wyciąć krążek o średnicy 30 cm. Przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wyłożyć na ciasto farsz, zostawiając 3 cm brzeg. Rozrzucić z wierzchu kawałki sera. Ozdobić kwiatami cukinii. Zawinąć brzeg ciasta wokół farszu. Zagnieść tak, aby powstał dookoła ozdobny wzór. Można też przycisnąć ciasto widelcem. Posmarować ciasto rozmąconym jajkiem. Wstawić do lodówki na 10 minut. Piec tartę w piekarniku przez 30 minut, aż ciasto będzie złote.
Wyjąć z piekarnika i posmarować niewielką ilością oliwy. Podawać na ciepło lub w temperaturze pokojowej.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Tarty
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W