Deser z miodu, moreli, orzechów włoskich i lawendy
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Desery
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 4
Składniki:
- 8 moreli (390 g), bez pestek, pokrojonych na ćwiartki
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 ½ łyżki płynnego miodu dobrej jakości plus 1 łyżeczka do skropienia
- 200 g cytrynowej babki piaskowej (może być gotowa), połamane na 4 cm kawałki
- 4 łyżki likieru amaretto
- 100 g orzechów włoskich, grubo pokrojonych
- ¾ łyżeczki płatków lawendy
- 100 g sera ricotta
- 150 g crème fraîche
- 50 sera mascarpone
- 20 g cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Morele wrzucić do małego rondelka. Dodać sok z cytryny, 2 łyżki wody i 1 łyżkę miodu. Od czasu do czasu mieszając, gotować na średnim ogniu około 20 minut, aż owoce się rozgotują na kompot. Gdyby zaczęły przywierać do dna, dodać więcej wody. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Wrzucić kawałki ciasta do miski. Skropić likierem. Delikatnie podrzucić, aby ciasto wchłonęło alkohol.
Przełożyć orzechy do miski. Zalać pozostałą ½ łyżki miodu i posypać połową płatków lawendy. Zamieszać i odstawić na bok.
W dużej misce wymieszać dokładnie ser ricotta, crème fraîche, ser mascarpone i cukier puder. Gdy składniki będą połączone, odstawić na bok.
Do każdego z 4 pucharków nałożyć po kilka kawałków ciasta nasączonego likierem. Z wierzchu nałożyć krem. Dodać kompot z moreli i posypać orzechami. Powtarzać czynności, aż do wypełnienia pucharków. Skropić miodem i posypać płatkami lawendy.
Wrzucić kawałki ciasta do miski. Skropić likierem. Delikatnie podrzucić, aby ciasto wchłonęło alkohol.
Przełożyć orzechy do miski. Zalać pozostałą ½ łyżki miodu i posypać połową płatków lawendy. Zamieszać i odstawić na bok.
W dużej misce wymieszać dokładnie ser ricotta, crème fraîche, ser mascarpone i cukier puder. Gdy składniki będą połączone, odstawić na bok.
Do każdego z 4 pucharków nałożyć po kilka kawałków ciasta nasączonego likierem. Z wierzchu nałożyć krem. Dodać kompot z moreli i posypać orzechami. Powtarzać czynności, aż do wypełnienia pucharków. Skropić miodem i posypać płatkami lawendy.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W