Gulasz z cielęciny, oliwy i pancetty z opiekaną czerwoną papryką
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Uczty z wysp Morza Śródziemnego (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z cielęciny
- Kuchnia świata:
- Kuchnia śródziemnomorska
- Ilość osób:
- 6
Składniki:
- 2 łyżki oliwy
- 800 g cielęcej łopatki, pokrojonej w 4 cm kostkę
- 200 g pancetty w plastrach o grubości 1 cm
- 1 duża cebula, pokrojona na cienkie plasterki (190 g)
- 3 ząbki czosnku, rozgniecione
- 2 łyżeczki nasion kopru włoskiego
- 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 100 ml pastis lub innego alkoholu na bazie anyżu
- 250 ml białego wina wytrawnego
- 2 pomidory odmiany „wołowe serce”, pokrojone w 4 cm kostkę
- 2 duże bulwy fenkułu, pokrojone na 3 cm kawałki
- 2 listki laurowe
- 100 g zielonych oliwek bez pestek
- sól i czarny pieprz
Salsa z czerwonej papryki:
- 2 czerwone papryki
- 2 żółte papryki
- 5 g liści mięty, podartych
- 5 g koperku, posiekanego
- 10 g natki pietruszki, drobno posiekanego
- 1 ząbek czosnku, rozgnieciony
- skórka otarta z 1 cytryny
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- ½ łyżeczki miałkiego cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Rozgrzać piekarnik do 220°C.
Na ostrym ogniu postawić rondel o grubym dnie i średnicy 25 cm z pokrywką. Wlać 1 łyżkę oliwy. Smażyć połowę mięsa przez 5 minut, aż się zrumieni z wszystkich stron. Wyjąć z garnka. Powtórzyć czynność z drugą połową mięsa.
Zmniejszyć ogień na średni. Wlać pozostałą łyżkę oliwy i wrzucić plasterki pancetty, czosnek i cebulę. Smażyć przez 8-10 minut, aż cebula zmięknie, a pancetta zacznie się rumienić. Wrzucić nasiona kopru włoskiego i dosypać paprykę w proszku. Podsmażać przez minutę, aby wydobyć ich smak.
Zdeglasować garnek pastis i białym winem. Zamieszać i zostawić przez 2 minuty na małym ogniu. Przełożyć zrumienioną cielęcinę z powrotem do garnka. Dodać pomidory, fenkuł, listki laurowe, 1 łyżeczkę soli. Obficie doprawić pieprzem. Zalać 400 ml wody tak, aby mięso było zakryte. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę i 40 minut, od czasu do czasu szumując. Zdjąć pokrywkę. Wrzucić oliwki. Zostawić tak na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
Przygotować salsę. Czerwoną i żółtą paprykę ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić na 30 minut do gorącego piekarnika. Piec aż do miękkości. Wyjąć, przełożyć do miski, okleić folią spożywczą i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić papryki ma 1 cm paski. Wrzucić do miski i dodać pozostałe składniki salsy. Doprawić dużą szczyptą soli.
Nałożyć porcję salsy na gorący gulasz i natychmiast podawać.
Na ostrym ogniu postawić rondel o grubym dnie i średnicy 25 cm z pokrywką. Wlać 1 łyżkę oliwy. Smażyć połowę mięsa przez 5 minut, aż się zrumieni z wszystkich stron. Wyjąć z garnka. Powtórzyć czynność z drugą połową mięsa.
Zmniejszyć ogień na średni. Wlać pozostałą łyżkę oliwy i wrzucić plasterki pancetty, czosnek i cebulę. Smażyć przez 8-10 minut, aż cebula zmięknie, a pancetta zacznie się rumienić. Wrzucić nasiona kopru włoskiego i dosypać paprykę w proszku. Podsmażać przez minutę, aby wydobyć ich smak.
Zdeglasować garnek pastis i białym winem. Zamieszać i zostawić przez 2 minuty na małym ogniu. Przełożyć zrumienioną cielęcinę z powrotem do garnka. Dodać pomidory, fenkuł, listki laurowe, 1 łyżeczkę soli. Obficie doprawić pieprzem. Zalać 400 ml wody tak, aby mięso było zakryte. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez 1 godzinę i 40 minut, od czasu do czasu szumując. Zdjąć pokrywkę. Wrzucić oliwki. Zostawić tak na 20 minut, aż sos zgęstnieje, a mięso będzie miękkie.
Przygotować salsę. Czerwoną i żółtą paprykę ułożyć na blasze do pieczenia. Wstawić na 30 minut do gorącego piekarnika. Piec aż do miękkości. Wyjąć, przełożyć do miski, okleić folią spożywczą i zostawić do lekkiego przestygnięcia. Obrać ze skórki. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić papryki ma 1 cm paski. Wrzucić do miski i dodać pozostałe składniki salsy. Doprawić dużą szczyptą soli.
Nałożyć porcję salsy na gorący gulasz i natychmiast podawać.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania z cielęciny
Kuchnia śródziemnomorska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W