Suszone chipsy z tortilli podawane z salsą pomidorowo–kolendrową
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Spalony? (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 4 szt. kukurydzianych placków tortilli (20cm średnicy)
- 4 szt. pszennej tortilli (20cm średnicy)
- papier do pieczenia
- 100 g jogurtu naturalnego light
- sól, pieprz do smaku
- 1 cytryna
- sałata lollo ciemna i zielona do dekoracji
- 1 cykoria
Składniki salsy:
- 6 szt. świeżych pomidorów
- 0,5 ogórka świeżego
- 100 g pomidorów bez skóry (konserwowych)
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- świeża kolendra
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Tortille pokroić w trójkąty i położyć na płaskiej blasze wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie włożyć do nagrzanego piekarnika na 160ºC i piec do momentu wysuszenia. Jogurt naturalny przełożyć do miseczki i doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Przygotowanie salsy:
Pomidory bez skóry zmiksować na jednolitą masę. Świeże pomidory obrać, i pokroić w drobną kosteczkę.
Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i posiekaną, świeżą kolendrą.
Sałatę i cykorię umyć i oddzielić liście.
Gotowe chipsy z tortilli podawać z salsą i jogurtem w oddzielnych miseczkach, udekorowane liśćmi cykorii i sałaty.
Przygotowanie salsy:
Pomidory bez skóry zmiksować na jednolitą masę. Świeże pomidory obrać, i pokroić w drobną kosteczkę.
Ogórka obrać, oczyścić z nasion i pokroić w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki przełożyć do miski, wymieszać i doprawić do smaku solą, pieprzem, oliwą z oliwek i posiekaną, świeżą kolendrą.
Sałatę i cykorię umyć i oddzielić liście.
Gotowe chipsy z tortilli podawać z salsą i jogurtem w oddzielnych miseczkach, udekorowane liśćmi cykorii i sałaty.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Przekąski
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W