Serowe ziemniaki
Oceń przepis:
Przygotował:
Laura Calder
- Seria kulinarna:
- Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Przekąski
- Ilość osób:
- 2
Składniki:
- 5 plastrów boczku
- 1 łyżka masła
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- odrobina octu balsamicznego (niekonieczne)
- 1 łyżka oliwy
- 3 obrane ziemniaki
- pokrojone w kostkę
- sól i pieprz
- 95 g startego sera: grujera lub Comté
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Podsmaż boczek i odłóż na papierowy ręczniki. Odlej tłuszcz z patelni zostawiając tylko niewielką ilość. Podgrzej masło. Przyrumień cebulę, po 1 – 2 minutach dodaj czosnek. Zdeglasuj patelnię octem balsamicznym. Wyłóż wszystko na talerz. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek. Duś ziemniaki, aż będą miękkie iż złociste. Dopraw je pieprzem i solą. Powinno to zająć 20 min. Ponownie zajmij się boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodaj te składniki do ziemniaków. Wrzuć też ser i zaczekaj, aż się rozpuści. Podawaj z sałatą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W