Serowe ziemniaki

Serowe ziemniaki
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 3.60

Przygotował:

Laura Calder

Seria kulinarna:
Kuchnia francuska po prostu (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Przekąski
Ilość osób:
2

Składniki:

  • 5 plastrów boczku
  • 1 łyżka masła
  • 1 posiekana cebula
  • 2 posiekane ząbki czosnku
  • odrobina octu balsamicznego (niekonieczne)
  • 1 łyżka oliwy
  • 3 obrane ziemniaki
  • pokrojone w kostkę
  • sól i pieprz
  • 95 g startego sera: grujera lub Comté

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Podsmaż boczek i odłóż na papierowy ręczniki. Odlej tłuszcz z patelni zostawiając tylko niewielką ilość. Podgrzej masło. Przyrumień cebulę, po 1 – 2 minutach dodaj czosnek. Zdeglasuj patelnię octem balsamicznym. Wyłóż wszystko na talerz. Na patelni podgrzej oliwę z oliwek. Duś ziemniaki, aż będą miękkie iż złociste. Dopraw je pieprzem i solą. Powinno to zająć 20 min. Ponownie zajmij się boczkiem, cebulą i czosnkiem. Dodaj te składniki do ziemniaków. Wrzuć też ser i zaczekaj, aż się rozpuści. Podawaj z sałatą.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA