Słone rogaliki drożdżowe z owczym twarogiem
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak w sezonie (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Ciasta i ciasteczka, Przekąski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 15 g świeżych drożdży ogrzanych do temperatury pokojowej
- 1/4 szklanki mleka letniego
- półtorej szklanki mąki pszennej (najlepiej typ 550)
- 2 jajka nie z lodówki
- 4 łyżki cukru
- szczypta soli
- pół kostki masła extra 82% tłuszczu (miękkiego)
- 1 jajko do posmarowania rogalików
- 13 łyżek twarogu owczego doprawionego solą
- pieprzem i jednym ząbkiem czosnku
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Pokruszone drożdże wkładam do dużej miski, dodaję letnie mleko, cukier i mieszam. Dodaję część mąki i mieszam aż powstanie rzadkie ciasto jak na naleśniki. Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce. Do wyrośniętego ciasta przesiewam resztę mąki i wyrabiam. Jajka roztrzepuję z cukrem i solą po czym dodaję do ciasta wraz z masłem. Ciasto wyrabiam do momentu aż z łatwością będzie odchodzić od rąk. Ciasto powinno być dosyć rzadkie. Po wyrobieniu, ciasto wkładam do miski, nakrywam ścierką i odstawiam do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce. Ciasto po upływie czasu ponownie wyrabiam kilka minut na stolnicy, zawijam w folię streczową i przekładam do lodówki na około 12 h. Gotowe ciasto rozwałkowuję na prostokąt o bokach 25 x 35cm i grubości 1 cm. Powstały placek kroję na 6 kwadratów, a każdy z nich na trójkąty. Na środku każdego trójkąta kładę po 1 łyżeczce twarogu i zwijam rogale. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni C, na dwie blachy wykładam papier do pieczenia, posypuję mąką i układam rogaliki. Każdy rogalik smaruję roztrzepanym jajem. Piekę około 15 minut. Do słonych rogalików świetnie pasuje żurawina lub borówka.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W