Krem z zielonego groszku i szpinaku
Oceń przepis:
- Seria kulinarna:
- Dietosfera (odc.6)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Zupy, Dania dietetyczne
- Kuchnia świata:
- Kuchnia międzynarodowa, Kuchnia dietetyczna
- Ilość osób:
- 3
Składniki:
- 250 g groszku mrożonego
- 200 g świeżego szpinaku
- 0,5 l bulionu warzywnego
- sok z połówki cytryny
- kilka listków świeżej mięty
- 1 ziemniak
- 1 jajko
- 100 ml mleka
- 80 g mąki kukurydzianej
- sól
- pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
- 100 ml śmietanki UHT 36%
Naleśniki
- 1 jajko
- 100 ml mleka 0,5%
- 80 g mąki kukurydzianej
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka stołowa oliwy z oliwek
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W bulionie ugotować pokrojonego w kostkę ziemniaka. Gdy będzie miękki dodać groszek,
szpinak, sok z cytryny, miętę, sól i pieprz. Ponownie zagotować, zmiksować i przetrzeć. W misce zrobić ciasto naleśnikowe: wymieszać jajko, mleko, oliwę i mąkę kukurydzianą aż powstanie ciasto. Doprawić solą i usmażyć klasyczne naleśniki, które następnie należy pokroić w długie „makaronowe” paski. Wlać zupę do głębokiego talerza, dodać makaron. Udekorować łyżką ubitej śmietany i świeżą miętą.
szpinak, sok z cytryny, miętę, sól i pieprz. Ponownie zagotować, zmiksować i przetrzeć. W misce zrobić ciasto naleśnikowe: wymieszać jajko, mleko, oliwę i mąkę kukurydzianą aż powstanie ciasto. Doprawić solą i usmażyć klasyczne naleśniki, które następnie należy pokroić w długie „makaronowe” paski. Wlać zupę do głębokiego talerza, dodać makaron. Udekorować łyżką ubitej śmietany i świeżą miętą.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania dietetyczne
Kuchnia dietetyczna
Kuchnia międzynarodowa
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W