Fettuccine z boczniakami królewskimi
Oceń przepis:
Przygotował:
Roger Mooking
- Seria kulinarna:
- Nuta egzotyki na co dzień (odc.20)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania wegetariańskie, Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
- Ilość osób:
- 4
Przygotowanie:
Fettuccine z boczniakami królewskimi :
1 opakowanie (450g) fettuccine
2 łyżki oliwy
¼ szklanki masła
2 posiekane szalotki
3 posiekane ząbki czosnku
1 łyżeczka liści świeżego tymianku
5 posiekanych boczniaków
¼ szklanki białego wina
½ szklanki śmietany 35%
2 szklanki szpinaku
1 szklanka szczypioru pokrojonego w kawałki długości 2,5 cm
sól
pieprz
Fettuccine z boczniakami królewskimi:
Makaron ugotuj zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Na patelni, na średnim bądź dużym ogniu podgrzej oliwę i masło. Podsmażaj szalotkę i czosnek, aż zarumienią się. Dodaj tymianek i boczniaki, podsmaż, aż grzyby przyrumienią się. Dodaj białe wino i zamieszaj. Dodaj śmietanę i zamieszaj. Odparuj sos, aż zrobi się gęsty. Dodaj szpinak. Wymieszaj. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go i przełóż na patelnię. Wymieszaj. Dodaj szczypiorek, zamieszaj. Dopraw solą, pieprzem i zdejmij z ognia.
Opracowano na podstawie programu "Nuta egzotyki na co dzień".
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Dania wegetariańskie
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W