Farfalle z sosem serowym
Oceń przepis:
Przygotował:
Adam Chrząstowski
- Seria kulinarna:
- Adam w sieci: patenty i triki (odc. 4)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Makarony, kluski
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- 0,5 kg makaronu farfale agnesi
- 50 g sera Comte lub Gruyere
- 50 g sera Gorgonzola
- 50 g parmezanu w kawałku
- 200 ml śmietanki 36%
- 50 ml białego wina wytrawnego
- 1 szalotka
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- oliwa
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Ugotowany al dente makaron odcedź i przelej oliwą. Odstaw do ostudzenia. W rondlu na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj wino i odparuj połowę jego objętości, dodaj śmietankę i gałkę muszkatołową, zagotuj, a następnie dodaj do tego makaron. Ponownie zagotuj i dodaj do tego starty na grubych oczkach ser Comte i Parmezan. Wymieszaj cały czas gotując, a gdy sos zgęstnieje dopraw i przełóż do miski. Posyp makaron grudkami gorgonzoli.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Makarony, kluski
Zobacz również...
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W