Karp smażony na łóżeczku z porów
Oceń przepis:
Przygotował:
Agnieszka Kręglicka
- Seria kulinarna:
- Para w kuchni (odc.11)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Dania z ryb, Potrawy wigilijne, Potrawy na Boże Narodzenie
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- 4 filety z karpia bez skóry
- 3 pory
- tylko białe części
- łyżka rodzynek
- 6 łyżek sklarowanego masła
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 150 ml kremówki
- mąka
- sól
- pieprz
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Filety z karpia natrzeć solą i pieprzem, oprószyć mąką. Usmażyć na połowie sklarowanego masła. Pory pokroić w talarki. Zeszklić je na drugiej połowie masła, dodać rodzynki, sól i pieprz. Zwiększyć gaz, wlać całe wino, zagotować i odparować. Wlać śmietankę i gotować, aż sos zgęstnieje. Uzupełnić przyprawy. Na uduszonych porach układać usmażone filety z karpia.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Potrawy na Boże Narodzenie
Dania z ryb
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W