Proziaki
Oceń przepis:
479 ocen Średnia ocena: 3.10

Przygotował:

Marieta Marecka

Seria kulinarna:
365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 2)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Pieczywo
Kuchnia świata:
Kuchnia polska

Składniki:

  • ok. 500 g mąki
  • 2 jaja
  • 250 ml kefiru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1-1,5 łyżeczki sody
  • 1 łyżeczka cukru

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania ciasta na proziaki. W misce łączymy ze sobą jaja i kefir, dodajemy sól i cukier i część mąki. Za pomocą widelca lub łyżki łączymy ze sobą składniki. Ciasto będzie lejące i klejące, ale tak ma być.

Dodajemy sodę i część mąki i nadal wyrabiamy

Pozostałą część mąki przesypujemy na stolnicę i przekładamy luźne ciasto. Delikatnie wyrabiamy dalej, ale niezbyt długo. Ciasto powinno być bardzo mięciutkie.

Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawamy krążki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy.

Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej podrośnięte krążki ciasta na proziaki. Zmniejszamy gaz i „pieczemy” bułeczki po ok. 4-5 minut z każdej strony.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA