Proziaki
Oceń przepis:
Przygotował:
Marieta Marecka
- Seria kulinarna:
- 365 obiadów Mariety Mareckiej 5 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia polska
Składniki:
- ok. 500 g mąki
- 2 jaja
- 250 ml kefiru
- ½ łyżeczki soli
- 1-1,5 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cukru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na proziaki. W misce łączymy ze sobą jaja i kefir, dodajemy sól i cukier i część mąki. Za pomocą widelca lub łyżki łączymy ze sobą składniki. Ciasto będzie lejące i klejące, ale tak ma być.
Dodajemy sodę i część mąki i nadal wyrabiamy
Pozostałą część mąki przesypujemy na stolnicę i przekładamy luźne ciasto. Delikatnie wyrabiamy dalej, ale niezbyt długo. Ciasto powinno być bardzo mięciutkie.
Rozwałkowujemy na grubość ok. 1,5-2 cm i wykrawamy krążki. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy.
Rozgrzewamy patelnię i układamy na niej podrośnięte krążki ciasta na proziaki. Zmniejszamy gaz i „pieczemy” bułeczki po ok. 4-5 minut z każdej strony.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
Kuchnia polska
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W