Maritozzi – słodkie bułki z bitą śmietaną
Przygotował:
Piotr Kucharski
- Seria kulinarna:
- Domowa piekarnia Kucharskiego 4 (odc. 2)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Pieczywo
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
450 g mąki pszennej typ 650
- 50 g maki ryżowej
- 200 g wody
- 90 g cukru
- 1 łyżka miodu
- 1 jajka
- 1 żółtko
- 10 g świeżych drożdży
- 8 g soli
- 100 g masła
- skórka otarta z pomarańczy
- 1 żółtko do posmarowania bułek
Dodatkowo:
- 400 ml śmietany kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
W wodzie rozpuścić drożdże. Dodać jajko, żółtko, cukier i miód. Dokładnie wymieszać. Dodać mąki, sól i skórkę z pomarańczy. Całość wymieszać i zagniatać przez kilka minut do uzyskania sprężystego ciasta.
Następnie dodawać partiami masło, ciągle zagniatając. Zagniatać całość tak długo, aż masło wchłonie się w ciasto. Ciasto przełożyć do misy, przykryć folią i odstawić do wyrośnięcia na około 2 godziny.
Po tym czasie podzielić ciasto na 12 bułeczek, każda po około 80 g. Uformować z nich bułeczki. Odstawić na chwilę, aby ciasto się rozluźniło. Następnie lekko je wydłużyć poprzez wałkowanie. Ułożyć na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Przykryć wilgotną ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 200°C. Bułeczki przed pieczeniem posmarować roztrzepanym żółtkiem z mlekiem.
Po upieczeniu przekroić wzdłuż i rozłożyć, aby powstała przestrzeń na bitą śmietanę. W ten sposób odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec dodać cukier puder. Wypełnić kremem nacięcia w bułkach. WyrWYrównać Szpatułką wyrównać ilość śmietany w bułkach aby była gładka i wyrównała się z bułkami.
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź