Szparagowa frittata

Szparagowa frittata
Oceń przepis:
12 ocen Średnia ocena: 3.80

Przygotował:

Agnieszka Kręglicka

Seria kulinarna:
Para w kuchni (odc.31)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • pęczek obranych szparagów białych i zielonych
  • 1 mała cebula
  • 6 jaj
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 3 - 4 łyżki tartego parmezanu
  • sól
  • pieprz

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Szparagi obrać, pokroić na mniejsze kawałki i usmażyć na oliwie z cebulą pokrojoną w kostkę. Jaja roztrzepać w sporej misce z parmezanem, solą i pieprzem. Dodać do jaj lekko przestudzone szparagi. Na patelni rozgrzać masło z oliwą. Wlać na patelnię jaja ze szparagami. Smażyć na wolnym ogniu, lekko podważając brzegi, by surowe jajka z wierzchu spływały pod spód. Kiedy omlet jest prawie ścięty, a tylko wierzch pozostaje płynny, wstawić patelnię do gorącego piekarnika. Zapiekać kilka minut, aż frittata się zetnie. Wyjąć z piekarnika, przykryć i odstawić. Frittata dzięki temu łatwo odejdzie od spodu patelni. Wyjąć na talerz, podawać na ciepło lub na zimno.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA