Bulion grzybowy z parmezanowymi kluseczkami
Oceń przepis:
Przygotował:
Tomasz Jakubiak
- Seria kulinarna:
- Jakubiak rozgryza Włochy (odc. 1)
- Trudność:
- łatwe
- Rodzaj dania:
- Zupy
- Kuchnia świata:
- Kuchnia włoska
Składniki:
- garść suszonych grzybów
- kilka świeżych grzybów, np. boczniaków lub shitake
- główka czosnku
- koper włoski
- kilka liści jarmużu, czarnej kapusty lub mangoldu
- 4 duże łyżki startego parmezanu
- 4 jajka
- 2 łyżki kaszki kukurydzianej (polenty)
- łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki
Kalkulator kulinarny
Przygotowanie:
Suszone grzyby namocz, przepłucz i ugotuj w niewielkiej ilości wody.
Pokrój świeże grzyby, koper włoski, jarmuż i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Główkę czosnku w łupinie przekrój i również podsmaż. Zalej podsmażone warzywa bulionem z suszonych grzybów. Gotuj przez ok. godzinę.
Do miski wbij jajka, dodaj kaszkę i parmezan, dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj posiekaną bazylię. Zagotuj wrzątek i wrzucaj do niego masę malutkimi porcjami. Kluseczki gotuj przez ok 4 minuty, odcedź. Podawaj zupę z kluseczkami, posypaną parmezanem.
Dołącz do CANAL+ i oglądaj
jak chcesz i kiedy chcesz!
- Sprawdź
- albo
-
TV SAT +Sprawdź
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA W