Bulion grzybowy z parmezanowymi kluseczkami

Bulion grzybowy z parmezanowymi kluseczkami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.70

Przygotował:

Tomasz Jakubiak

Seria kulinarna:
Jakubiak rozgryza Włochy (odc. 1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska

Składniki:

  • garść suszonych grzybów
  • kilka świeżych grzybów, np. boczniaków lub shitake
  • główka czosnku
  • koper włoski
  • kilka liści jarmużu, czarnej kapusty lub mangoldu
  • 4 duże łyżki startego parmezanu
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kaszki kukurydzianej (polenty)
  • łyżka posiekanej bazylii lub natki pietruszki

Kalkulator wag i miar

Kalkulator kulinarny

Przygotowanie:

Suszone grzyby namocz, przepłucz i ugotuj w niewielkiej ilości wody.

Pokrój świeże grzyby, koper włoski, jarmuż i przesmaż na rozgrzanej oliwie. Główkę czosnku w łupinie przekrój i również podsmaż. Zalej podsmażone warzywa bulionem z suszonych grzybów. Gotuj przez ok. godzinę.

Do miski wbij jajka, dodaj kaszkę i parmezan, dokładnie wymieszaj. Dopraw pieprzem i solą. Dodaj posiekaną bazylię. Zagotuj wrzątek i wrzucaj do niego masę malutkimi porcjami. Kluseczki gotuj przez ok 4 minuty, odcedź. Podawaj zupę z kluseczkami, posypaną parmezanem.

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA